Boekennieuws: ‘Oranjeman Suideras. Een leven zonder toegeeflijkheid’ door Bert Koene

Afb. 1. De voorkant van het boek.
Afb. 1. De voorkant van het boek.

August Robbert van Heeckeren (1743-1811), heer van Suideras, had als telg van het belangrijkste adellijke geslacht uit de Graafschap Zutphen een vliegende start in het leven, maar het werd uiteindelijk een leven vol conflicten en geldproblemen. Hij huwde een Utrechtse regentendochter vanwege haar geld – en zij hem waarschijnlijk vanwege zijn status – maar hij kwam bedrogen uit, toen het geld op zich liet wachten.

Afb. 2. August Robbert van Heeckeren (1743-1811), heer van Suideras, gravure in part. bezit.
Afb. 2. August Robbert van Heeckeren (1743-1811), heer van Suideras, gravure in part. bezit.

Het huwelijk werd een mislukking en al snel leefden zij gescheiden. Ook in politiek opzicht waren het roerige tijden, want de patriotten speelden op, terwijl Suideras overtuigt aanhanger was van de Oranjes. Na de komst van de Fransen deed hij met andere Oranjeklanten in 1799 een poging om in de Achterhoek het oude bewind te herstellen, maar dit initiatief was al snel gedoemd om te mislukken en hij moest zelfs vluchten, omdat er een prijs op zijn hoofd was gezet.

Bert Koene schreef deze vlot geschreven biografie onder meer op basis van vele citaten uit tot op heden onbekende brieven en schetst een kleurrijk beeld van een man, die misschien wel het grootste slachtoffer van zichzelf was.

Link naar Uitgeverij Verloren met bestelmogelijkheid: www.verloren.nl/boeken/2086/231/5773/historische/oranjeman-suideras.