Lezing 26 september: de Hertog van Devonshire over Chatsworth

Afb. 1. His Grace The Duke of Devonshire. Foto met dank aan Stichting Daniël Marot Fonds.
Afb. 1. His Grace The Duke of Devonshire voor Chatsworth, dat sinds 1549 familiebezit is. Foto met hartelijke dank aan Stichting Daniël Marot Fonds.

Op dinsdag 26 september geeft His Grace The Duke of Devonshire een lezing in het Rijksmuseum over ‘Chatsworth, de geschiedenis, het heden en de toekomst van een Engels country house’. Chatsworth behoort tot de mooiste ‘stately homes’ in het Verenigd Koninkrijk en is sinds 1549 in het bezit van de familie Cavendish.

Peregrine Cavendish, 12th Duke of Devonshire, werd in 2004 na het overlijden van zijn vader, de 11de Hertog, eigenaar en bewoner van Chatsworth. Samen met zijn echtgenote, The Duchess of Devonshire née Amanda Carmen Heywood-Lonsdale, heeft hij een programma van restauratie en modernisering ingezet, waarbij het doel is om moderne kunst in het huis te introduceren.

De verzameling kunst op het huis behoort tot de grootste en rijkste particuliere verzamelingen in de wereld en kent vele topstukken op het gebied van onder meer de schilder- en beeldhouwkunst. Het huidige huis dateert uit de 17e eeuw en werd door de 1e Hertog gebouwd, die een vertrouweling van Koning-Stadhouder Willem III was, maar ook in de eeuwen daarna is het huis vergroot en verrijkt.

Het Daniël Marot Fonds heeft ter gelegenheid van het lustrum van de vijfde Daniël Marot Lezing de Hertog bereid gevonden om over Chatsworth te komen spreken. Voor meer informatie en bestelmogelijkheid van kaarten zie www.danielmarot.nl/lezing/.

Afb. 2. Chatsworth gezien over het Grand Canal. Foto met dank aan www.chatsworth.org/.
Afb. 2. Chatsworth gezien over het Grand Canal. Foto met dank aan www.chatsworth.org/.