24 t/m 27 april: timed online veiling Veilinghuis Van Spengen met bord met familiewapen Van Herzeele en dienblad met familiewapens Mooyaart en Pauw

Afb. 1. Een porseleinen bord met het familiewapen Van Herzeele. Foto met hartelijke dank aan Veilinghuis Van Spengen in Hilversum.

Van 24 t/m 27 april loopt er een timed online veiling af bij Veilinghuis Van Spengen in Hilversum met kunst, antiek, zilver, porselein, juwelen, enz. Tot de aangeboden kavels behoren o.a. ook een bord met het familiewapen Van Herzeele en een dienblad met de wapens Mooyaart-Pauw. Lees het verhaal hierbij hieronder en kijk voor de online catalogus voor wat verder geveild wordt op https://vanspengen.cloudcatalogus.nl/Home/Catalog#

De familie Van Herzeele stamt uit Antwerpen en via Hamburg vestigde de familie zich in de 17e eeuw in Rotterdam, waar zij kooplieden waren met een eigen firma. In de 18e eeuw gingen de Van Herzeeles deel uitmaken van de regenten in Rotterdam. In 1818 werd een nakomeling verheven in de Nederlandse adel en in 1829 volgde de verlening van de titel baron bij eerstgeboorte aan mr. Theodorus baron van Herzeele (1781-1866). Hij bracht het tot raadsheer in de Hoge Raad der Nederlanden. Zijn zoon, Willem Frans baron van Herzeele (1821-1899) werd kamerheer i.b.d. van Koning Willem II en Koningin Wilhelmina en mede door hun huwelijken ging de familie deel uitmaken van de Haagse elite.

In de elfde en laatste generatie van deze familie waren er twee broers, die ongehuwd bleven en met het overlijden van de jongste, Anton Johan Adriaan baron van Herzeele (1882-1960) stierf de familie uit.

Lotnummer 3013 betreft een Chinees porseleinen schotel met Chine-de-commande decor van het Van Herzeele familiewapen, versierd met decoraties in bianco sopra en encre-de-chine, Qianlong. Het wordt getaxeerd op 2500-3500 euro.

Lotnummer 3014 betreft ovaal Japon-de-commande laqué dienblad met decor van het alliantie wapen van de families Mooyaert en Pauw, vermoedelijk vervaardigd ter gelegenheid van het huwelijk in 1798 van Mr. Anthony Noël Mooyaart (1777-1820), secretaris-generaal Indische Marine te Batavia, en Anna Petronella Maria Pauw (1777-1858). Zij was een dochter van Engelbert Pauw die o.a. schout en burgemeester van Delft was.

Het geslacht Pauw gaat terug tot in 1296, toen de stamvader Claes de Grebber genoemd werd. Aan het hoofd van de Westfriezen trok hij op om Floris V te bevrijden. In de 14e eeuw werd de naam Pauw aangenomen. De familie was eeuwenlang zeer uitgebreid en telde vele bestuurders. In 1621 werd een Pauw in de Franse adel verheven en in 1847 volgde de verheffing in de Nederlandse adel met de titel ridder bij eerstgeboorte. In 2018 is de familie uitgestorven.

Het dienblad wordt getaxeerd op 800-1200 euro.

Benieuwd naar wat er verder bij Veilinghuis Van Spengen in Hilversum geveild wordt? Kijk dan in de online catalogus op https://vanspengen.cloudcatalogus.nl/Home/Catalog#

Afb. 2. Een laqué dienblad met de alliantiewapens Mooyaart en Pauw. Foto met hartelijke dank aan Veilinghuis Van Spengen in Hilversum.