27 feb. t/m 2 mrt.: timed online veiling Veilinghuis Van Spengen met vitrinekast De Geer en porseleinen portretten Oranje-Nassau.

Afb. 1. Het bovenstuk van de vitrinekast met het familiewapen De Geer. Foto met hartelijke dank aan Veilinghuis Van Spengen in Hilversum.

Van 27 februari t/m 2 maart loopt er een timed online veiling af bij Veilinghuis Van Spengen in Hilversum met kunst, antiek, zilver, porselein, juwelen, enz. Tot de aangeboden kavels behoren o.a. een vitrinekast met het familiewapen De Geer en porseleinen portretten Oranje-Nassau. Lees het verhaal hierbij hieronder en kijk voor de online catalogus voor wat verder geveild wordt op  https://vanspengen.cloudcatalogus.nl/Home/Catalog#

Afb. 2. Een vitrinekast met bovenin het familiewapen De Geer. Foto met hartelijke dank aan Veilinghuis Van Spengen in Hilversum.

Kavel 2 betreft een 193-eeuwse rijkgestoken eiken vitrinekast met beglaasde deuren en paneeldeuren onderin, die versierd is met florale ornamenten en engelenkopjes. Bovenin de kast staat het ‘De Geer’ familiewapen. De familie De Geer stamt oorspronkelijk uit Luik, maar week om het geloof aan het einde van de 16e eeuw uiteindelijk uit naar Nederland. Louis de Geer (1587-1652) werd de grondlegger van een industrieel imperium met ijzermijnen en -smelterijen en wapen- en munitiefabrieken in Zweden. Hij werd in 1641 in de Zweedse adel verheven. Vanaf 1814 werden verschillende nakomelingen ingelijfd in de Nederlandse adel en zowel in Zweden als Nederland bloeit de familie voort.

De kast wordt getaxeerd op 300-400 euro.

Kavel 753 betreft set van 5 biscuit porseleinen reliëfportret plaquettes voorstellende: Koning Willem I (1772-1843), gesigneerd  Brichaut (Pierre), zijn echtgenote Wilhelmina van Pruisen (1774-1837), hun zoon Willem, prins van Oranje-Nassau (1792-1849, later Koning Willem II), Frederik prins der Nederlanden (1797-1881) en vermoedelijk zijn echtgenote prinses Louise van Pruisen (1808-1870), alle portretten en profil en gevat in ovaal porseleinen lijst met gouddecoratie van lauweren en gestileerde palmbladeren.

De set wordt getaxeerd op 1200-1500 euro.

Benieuwd naar wat er verder bij Veilinghuis Van Spengen in Hilversum geveild wordt? Kijk dan in de online catalogus https://vanspengen.cloudcatalogus.nl/Home/Catalog#

Afb. 3. Oranje portretten in porselein. Foto met hartelijke dank aan Veilinghuis Van Spengen in Hilversum.