AiN in gesprek met H.K.H. Christine Prinzessin von Preussen over het Tulpenbal

Afb. 1. H.K.H. Christine Prinzessin von Preussen.
Afb. 1. H.K.H. Christine Prinzessin von Preussen.

Op zaterdag 1 april wordt in Amsterdam het jaarlijkse Tulpenbal georganiseerd, waarvoor dit keer als bijzondere locatie  de Koepelkerk in Amsterdam is uitgekozen. Eén van de beschermvrouwen is H.K.H. Christine Prinzessin von Preussen, een roemrijke naam in de Duitse geschiedenis en een rechtstreekse nakomelinge van Wilhelm II, de laatste Keizer van Duitsland, die haar betovergrootvader is. AiN sprak haar uitgebreid over het Tulpenbal.

Afb. 2. Betovergrootvader Keizer Wilhelm II.
Afb. 2. Betovergrootvader Keizer Wilhelm II.

Prinses Christine is ongehuwd, reist veel en is gek op paarden. Eén van haar lievelingslanden is Argentinië en met veel enthousiasme vertelt zij over een tocht te paard, die zij met een grote groep Argentijnen door de natuur maakte. Voor mij zit een vrouw met een klassieke uitstraling, die vol energie vertelt en mijn eerste vraag aan haar is wanneer zij voor het laatst met Koninklijke Hoogheid werd aangesproken: “Dat is nog niet zo lang geleden. Dit gebeurt van tijd tot tijd, meestal bij officiële gelegenheden of wanneer iemand iets ouder is, maar in het dagelijkse leven is het gewoon mevrouw Von Preussen hoor”, zegt ze lachend. Ze houdt van nieuwe uitdagingen en volgt momenteel een aanvullende opleiding als event-manager. Van haar familiegeschiedenis is zij zich zeer bewust: “Mijn familie heeft een lange geschiedenis en traditie. Die waardeer ik zeer.”

Het laatste grote feest dat zij bezocht, was het Karlsbader Wochenende, maar zij kijkt nu al uit naar het Tulpenbal, dat meer is dan alleen het bal, want het is een weekend vol met activiteiten: “Drie dagen goede vrienden zien, dansen en genieten van het leven.” Het wordt voor haar de eerste keer dat zij Amsterdam bezoekt en zij is erg benieuwd naar deze stad. “De Nederlanders die ik ken zijn hartelijke, spontane en open mensen, die van het leven genieten, graag plezier maken en soms een beetje gek zijn – en ze zijn trots daarop. En dat vind ik terecht”, zegt ze met een charmante knipoog.

Afb. 3. Het Nederlands Studenten Orkest.
Afb. 3. Het Nederlands Studenten Orkest.

Waarom is het Tulpenbal een aanrader, vraag ik haar: “Wat ik gehoord heb, is dat jong en oud elkaar hier treffen en dat de gasten overal vandaan komen. Deze spannende mix maakt het tot een aanrader. Maar het belangrijkste is, dat op het bal ook een tombola georganiseerd wordt voor kinderen in nood.” Zij verheugt zich op het weerzien met oude bekenden en ook op nieuwe ontmoetingen. “Ik kijk uit naar de rondleidingen en bezichtigingen die georganiseerd worden en mooie muziek.” Dit jaar speelt voor het eerst het Nederlands Studenten Orkest, dat uit een 12-koppige band bestaat van de beste muziekstudenten uit heel Nederland (zie ook www.nso.nl). Maar Christine von Preussen kijkt ook uit naar de aardige mensen, een mooie stad, het terugzien van oude dingen en het ontdekken van nieuwe dingen. “En,” zegt zij tot slot beslist “ik hoop dat er veel gedoneerd zal worden!”

Meer weten over het Tulpenbal, de activiteiten die in dit weekend georganiseerd worden en het bestellen van kaarten? Kijk dan op http://tulipsball.com.

Bent u ook geïnteresseerd in adellijk erfgoed en nieuws en wilt u de werkzaamheden van onze stichting ook in 2017 mogelijk blijven maken? Word dan voor 17,50 euro per jaar donateur van onze Stichting Adel in Nederland door een mail te sturen naar nieuwsbrief@adelinnederland.nl. M.i.v. januari 2017 ontvangt u dan ook regelmatig onze digitale nieuwsbrief boordevol informatie. De Stichting Adel in Nederland heeft de Culturele ANBI-status en hierdoor kunt u als donateur bij de opgave voor de inkomstenbelasting giftenaftrek krijgen.

Afb. 4. De hoofdlocatie van het Tulpenbal: de Koepelkerk in Amsterdam.
Afb. 4. De hoofdlocatie van het Tulpenbal: de Koepelkerk in Amsterdam.