AiN krijgt bijzondere schenking: foto’s Schuurbeque Boeije-Labouchere

Afb. 1 De genereuze schenking bestaat uit fraaie portretfoto’s, maar ook uit albums met foto’s van reizen naar Engeland, Frankrijk, Duitsland en Italië en geven een mooi beeld van een verdwenen wereld en leefwijze.

De stichting Adel in Nederland is dankbaar en verheugd met de bijzondere schenking die wij mochten ontvangen: van een particulier ontvingen wij een genereuze schenking bestaande uit fotoalbums, archiefstukken en honderden losse foto’s die met name de adellijke familie Schuurbeque Boeije betreffen. De schenker heeft AiN verzocht om het verhaal bij deze foto’s uit te willen zoeken en te publiceren in haar magazine of op andere wijze.

Het is een verhaal van vier generaties en brengt je van Slot Zeist in Nederland naar een feodaal kasteel in Oostenrijk. Het is het verhaal van nieuw en oud geld. Een verhaal van romantiek, tragiek en verval, waarbij een enige zoon en erfgenaam sneuvelt in de Tweede Wereldoorlog en een andere nazaat genoodzaakt is om familiestukken te moeten verkopen.

Afb. 2. De foto’s betreffen vier generaties en beginnen bij het echtpaar mr. Charles Bernard Labouchere (1817-1897) en Henriëtta Maria Jacoba Voombergh (1830-1898), die slot Zeist in 1861 kocht. Hun dochter Agnes Henriëtte Labouchere (1873-1942) huwde jonkheer Leendert Marinus Schuurbeque Boeije (1863-1937) en zij bewoonden met hun vier kinderen een zijvleugel van Slot Zeist. Hun oudste dochter trad in het huwelijk met een Oostenrijkse Freiherr, die eigenaar was van een imposant feodaal kasteel in Oostenrijk.