Atlas Van Loon vanaf vandaag te zien in Museum Van Loon

Afb. Eén van de vele fraaie gravures in de atlassen. Foto met hartelijke dank aan Museum Van Loon.

Museum Van Loon verwierf onlangs twee Italiaanse stedenboeken, uitgegeven door Johannes Blaeu, die onderdeel zijn van de 24-delige Atlas Van Loon. De aankoop van de twee stedenboeken uit een privécollectie komt tot stand met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar BankGiro Loterij Aankoopfonds), het Mondriaan Fonds en het Hugo van Berckel Fonds. De boeken werden in 1682 in opdracht van Frederik Willem van Loon gebonden. Vanaf de 18de-eeuw zijn de delen verspreid geraakt, door deze aankoop kan Museum Van Loon voor het eerst twee delen van de atlas tonen aan het publiek, in de context van andere familiestukken. Vanaf vandaag zijn ze in Museum Van Loon te bewonderen.

De atlassen van Blaeu werden in de 17de-eeuw als de beste in hun soort gezien. Dergelijke atlassen werden verzameld door rijke kooplieden, waaronder Frederik Willem. De Atlas Van Loon brengt meerdere facetten samen; de verzameldrang van 17de-eeuwse regenten voor wie de atlas een symbool van status was, het ambacht van uitgevers en prentmakers en de vraag wat dergelijke atlassen vertellen over het wereldbeeld van de 17de-eeuwse welgestelde Amsterdammer.

De stedenboeken die Museum Van Loon heeft verworven zijn uitgegeven door Johannes Blaeu en zijn net als alle andere delen van de Atlas Van Loon gebonden in rood Marokijn door boekbinder Albert Magnus. De Atlas Van Loon is te herkennen aan de vergulde versieringen en het wapen Van Loon-Bas. Naast de twee stedenboeken die Museum Van Loon heeft verworven bestaat de Atlas Van Loon uit 22 andere banden die werden uitgegeven door Joan Blaeu, Barlaeus, Pieter Goos en Johannes Jansonius. Andere delen worden bewaard in het Scheepvaartmuseum, de Universiteitsbibliotheek van de UvA en de Koninklijke Bibliotheek. Door de verwerving kan Museum Van Loon deze delen van de Atlas Van Loon aan het publiek tonen en rest nog slechts één deel in een particuliere verzameling.

Vanaf vandaag zijn de twee atlasdelen in de Rode Salon van het museum te zien, in nabijheid van het huwelijksportret van Jan Miense Molenaer van Willem van Loon en Margaretha Bas, de ouders van Frederik Willem. Het schilderij is een van de weinige objecten in het museum waarvan bekend is dat het eveneens uit de nalatenschap van Frederik Willem kwam. Daarnaast wordt de Atlas Van Loon betrokken bij tentoonstellingsprogrammering van aankomende jaren, die het museum momenteel ontwikkelt.

Benieuwd naar deze atlassen en Museum Van Loon, vanaf 1884 bewoond door de jonkheren Van Loon en sinds 1973 opengesteld? Kijk dan op https://www.museumvanloon.nl/ voor de bezoekmogelijkheden!