Backerdag 2021: 12 september

Afb. 1. Uit de Backer collectie: Backershagen 2e helft 19e eeuw

Op 12 september 2021 vindt weer de Backerdag plaats. Een bijzondere dag vol cultuur en geschiedenis voor familie, vrienden en belangstellenden. Dit jaar wordt er een bezoek gebracht aan landgoed Backershagen in Wassenaar. De imposante en unieke landschapstuinen kunnen worden bewonderd en er wordt informatie gegeven over de geschiedenis van dit Wassenaars landgoed met Amsterdamse wortels.

In 1910 werd de Backer Stichting opgericht door jonkheer mr. Johan Ferdinand Backer (1856-1928) met als doel om het rijke en bijzondere erfgoed van deze eeuwenoude Amsterdamse regentenfamilie bijeen te houden. Anno 2021 beschikt deze stichting over een website met een uitgebreide database, waarin het bezit online is terug te zien: www.backercollectie.nl. De Backerstichting organiseert elke twee jaar een activiteit voor familie en geïnteresseerden. In het verleden werd er een bezoek gebracht aan het Museum van Loon, waren er rondleidingen door de Hermitage, en werd er over de grachten en de Vecht gevaren. Nu, voor het eerst deze eeuw, is er een tocht buiten Amsterdam uit: naar een bijzondere buitenplaats waar de Backers hun sporen hebben achtergelaten.

Afb. 2. De theekoepel.

Theekoepel met een bijzonder uitzicht
Gepland staat een uitgebreide wandeling over landgoed Backershagen met gids en uitleg over de geschiedenis en de aanleg van het park. Er wordt onder andere stilgestaan bij bijzondere markeringen zoals de theekoepel en de schelpengrot.

Backershagen heeft een imposante theekoepel die op reusachtige hoogte gebouwd is en uitkijkt over Chinese bergen. Dit zijn natuurlijk geen echte bergen, maar dit lijken ze wel als je vanuit de theekoepel naar beneden kijkt. Op deze ‘bergen’ groeit tot op deze dag een wilde verzameling van mos-soorten waardoor het geheel een nog exotischer aanzicht krijgt. Backershagen kent nog vele verrassingen, wat een bezoek aan dit landgoed een echte ervaring maakt voor jong en oud.

Prinselijk allure
Backershagen was niet alleen voor de Backers. In 1848 deed Prins Frederik er in de wintermaanden zijn intrek, terwijl hij ‘s zomers op het aangrenzende Huis De Paauw bivakkeerde. Zo zijn er op het landgoed ook vele herinneringen aan de deze periode terug te vinden.

Hutten bouwen en samen lunchen
Zoals gezegd, deze dag is voor jong en oud. Zo kunnen de kleinsten op eigen wijze het landgoed gaan verkennen. Zo zal het Hertenhuisje bekeken worden, de koele schelpengrot en mogen zij hutten bouwen in het bos. Zoals altijd wordt er geëindigd met een gezellige lunch, wellicht op het gazon nabij het landhuis.

Aanmelden en meer informatie
Een definitief programma met sprekers en tijden wordt binnenkort op de website gepubliceerd. Kijk op de Backer Collectie website voor meer informatie: https://www.backercollectie.nl/backerdag-2021/

Wilt u graag deelnemen aan deze Backerdag, dan kunt u zich aanmelden via info@backercollectie.nl. Voor vragen over de Backer Stichting kunt u ook mailen naar de voorzitter jonkheer drs. Robert J. Quarles van Ufford via rjquarlesvanufford@gmail.com.

Per deelnemer wordt er een bijdrage voor het lunchbuffet gevraagd en overige onkosten. Kinderen, tegen gereduceerd tarief.

Afb. 3. Het hertenhuisje.