Bijzonder verleden: Careltje von Weiler

Afb. Jonkheer Careltje von Weiler (1880-1882). Foto part. coll.
Afb. Jonkheer Careltje von Weiler (1880-1882). Foto part. coll.

Jonkheer Godfried Carl von Weiler werd geboren op 21 februari 1880 in het Zwitserse Davos Platz als eerste en enige kind van jonkheer mr. Jacob Lambert Wilhelm Carel von Weiler – telg uit een in 1822 in de Nederlandse adel ingelijfde Duitse adellijke familie – en Bernardina Lamberta von Weiler née van Lidth de Jeude.

Zijn ouders verbleven in verband met hun tuberculose in Davos Platz, maar een week na zijn geboorte sloeg het noodlot toe en overleed zijn moeder in het kraambed op 24-jarige leeftijd. Een half jaar later overleed op 28-jarige leeftijd ook zijn vader en Careltje bleef als weesje achter.

De achterzijde van deze foto vermeldt: “Na zijner ouders overlijden ten huize zijner grootouders Von Weiler te Zutphen trouw verpleegd door zijnen jeugdige tante Louise von Weiler.” Jonkvrouwe Johanna Louise von Weiler – de jeugdige tante – was op dat moment zelf pas zeventien jaar en huwde later de broer van haar jong overleden schoonzusje.

Haar goede zorgen mochten niet baten, want op 17 juni 1882 plaatsten de vier grootouders een annonce in de courant: “Heden overleed te Zutphen ons bemind kleinzoontje GODFRIED CARL von WEILER, in den leeftijd van 2 jaar en 4 maanden.” en Careltje werd “… aldaar begraven in het familiegraf.” Wat bleef, is een foto als herinnering aan een verweesd en ziekelijk jongetje dat opgedoft in een jurkje een beetje boos vanuit het verleden ons lijkt aan te kijken – maar zouden niet alle jongetjes zo kijken als ze een jurkje aan moesten?