Binnen kijken op Middachten: Franz Graaf zu Ortenburg leidt rond

Afb. Franz Graaf zu Ortenburg in 'Hoe heurt het eigenlijk?' Screenshot met dank aan 'Hoe heurt het eigenlijk?'
Afb. Franz Graaf zu Ortenburg in ‘Hoe heurt het eigenlijk?’ Screenshot met dank aan ‘Hoe heurt het eigenlijk?’

In het programma ‘Hoe heurt het eigenlijk?’ brengt Jort Kelder onder meer een bezoek aan kasteel Middachten, waar Franz Graaf zu Ortenburg hem rondleidt en over zijn familie vertelt. Middachten en Amerongen worden door Jort Kelder ‘huizen van de Bentincks’ genoemd, maar beide zijn gebouwd en eeuwenlang bewoond door de Van Reedes en vererfden vervolgens pas in de 19e eeuw in de vrouwelijke lijn op de Bentincks.

De grootmoeder van H.M. Queen Elizabeth was een Cavendish-Bentinck uit de Engelse tak van de Bentincks, die de titel Duke (hertog) of Portland voerde en deze tak heet zeker geen ‘Bentinck Portland Cavendish’ zoals de presentator zegt. Over deze verwantschap merkt hij op: “U bedoelt bastaarden?” en ”Die Dukes zijn vaak bastaarden.” Ter informatie: het Verenigd Koninkrijk telt momenteel 24 Dukes (de Dukes uit de Koninklijke Familie niet meegerekend) en hiervan zijn er maar drie die hun titels te danken hebben aan een voorvader die uit een buitenechtelijke relatie van een Koning voortkwam. De Engelse Cavendish-Bentinck tak van de Dukes of Portland is inmiddels uitgestorven, maar was evenmin een bastaardtak. Een tweede Engelse Bentinck tak, die de titel Earl (graaf) of Portland voert, leeft overigens nog voort.

In het tweede gedeelte worden de deelnemers aan een autorally gevolgd, die langs de kastelen Doorwerth en Amerongen voert, met veel namen uit het rode boekje: Bentinck, Boddaert, Groeninx van Zoelen,Van Hövell tot Westerflier, Van Nispen tot Sevenaer en Van Rijckevorsel van Kessel.

Ook het blauwe boekje is vertegenwoordigd met namen als Fokker (zich noemende ‘Fokker van Crayestein’), Krudop en Schaepman. Laatstgenoemde wordt steeds een ‘neo-patriciër’ genoemd, maar de familie Schaepman werd al heel vroeg in 1914 voor het eerst in het Nederland’s Patriciaat opgenomen en is dus zeker niet ‘neo’.

Link naar deze aflevering online: www.avrotros.nl/site/gemist/item/hoe-heurt-het-eigenlijk-09-11-2016/.