BinnensteBuiten: binnenkijken op Nijenburg

De Blauwe Kamer op Nijenburg met Van Foreest portretten aan de muur. Screenshot met dank aan Binnenstebuiten/KRO-NCRV.

Het huis Nijenburg in Heiloo is sinds een aantal jaren in het bezit van de Vereniging Hendrick de Keyser, die het huis zorgvuldig restaureerde. Het huis was eeuwenlang eigendom van de twee opeenvolgende geslachten Van Egmond van de Nijenburg en de adellijke familie Van Foreest. Overigens wordt de familie Van Egmond van de Nijenburg in deze aflevering adellijk genoemd, maar was dit niet. Het betrof een regentenfamilie, die beweerde af te stammen van de beroemde Van Egmonds, maar dit is een onbewezen afstamming.

In het programma BinnensteBuiten wordt een blik geboden in het interieur, waar aan de muren nog steeds de vele familieportretten hangen van met name de Van Foreesten. Zo hangen in de Blauwe Kamer naast het hemelbed de portretten door Nicolaas Verkolje van mr. Nanning van Foreest (1682-1745), heer van Petten en Nolmerban en de beide Egmonden, en echtgenote Jacoba de Vries (1706-1750).

De rondleiding op Nijenburg is online terug te zien via https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/fragmenten/huis-nijenburg-heiloo