BinnensteBuiten: op bezoek bij de familie Van Weede op Bingerden

Afb. Links mevrouw Van Weede en rechts haar dochter. Screenshot met dank aan Binnenstebuiten.
Afb. Links mevrouw Van Weede en rechts haar dochter. Screenshot met dank aan Binnenstebuiten.

Bingerden is vanaf 1661 familiebezit en vererfde van de jonkheren Van Pabst via de baronnen Van Heeckeren op de jonkheren Van Weede. De tuinen van Bingerden zijn beroemd in binnen- en buitenland. Eugénie van Weede née van Nievelt legde na een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk eigenhandig de eerste border aan met daarin veel planten en struiken met bessen, die bijgedragen hebben aan de huidige vogelrijkdom op Bingerden.

Haar dochter, jonkvrouwe Constance van Weede, zegt over haar: “De plantenkennis en de passie voor tuinen van moeder is ongeëvenaard, daar kan ik niet tegenop. Dat is ongelooflijk. Ze kent de planten in drie of vier talen soms weleens.” Waarop haar moeder meteen ad rem reageert met “Niet meer.”

Samen met haar twee zusjes zet Constance van Weede zich in voor het voortbestaan van de 9 hectare grote tuinen en het omringende landgoed. In de kindertuin is buxus geknipt in de vorm van dierenfiguren, waarover mevrouw Van Weede zegt: “Met deze kindertuin hopen wij de jonge generatie te interesseren. Niet alleen in tuinieren en tuinen, maar ook in het behouden van het landgoed, want daar gaat het om.” Waarop haar dochter zegt: “Zo brengen we dus eigenlijk de passie over naar de volgende generatie.”

Link naar de aflevering online met vanaf 0.37, 8.58 en 14.50 min. de familie Van Weede: www.npo.nl/landgoed-bingerden/01-11-2016/WO_KN_5806801.

Link naar de website van landgoed Bingerden met meer informatie: www.bingerden.com.