Boekennieuws: Dekema State Jelsum. Biografie van een landgoed

Afb. Het schilderachtige Dekema State is een zeldzaam geworden compleet ensemble van huis, bewaard gebleven interieur en omringende fraaie tuinen in Friesland.

De rijke geschiedenis van het slot Dekema State, dat in het oude Friese terpdorp Jelsum staat, gaat terug tot de late middeleeuwen. Geruime tijd bestaat er een band tussen de state en het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden. In het begin van de negentiende eeuw krijgt het huis de functie van buitenplaats. Vervolgens revitaliseren twee generaties van opvolgende landheren het complex weer tot landgoed. In deze ‘geschiedenis van de lange duur’ weerspiegelt zich de voor Friesland kenmerkende band tussen voornaam buitenleven en grootgrondbezit. Al meer dan honderd jaar ontneemt een hoge muur het zicht vanuit het dorp op tuin en huis. In dit boek kijken de auteurs op verschillende manieren achter die muur: ze brengen de geportretteerden tot leven, verhalen de band tussen state en dorp en belichten de waarde van dit bijzondere landgoed als Fries historisch erfgoed.

Dekema State was eeuwenlang in het bezit van de adellijke geslachten Camstra, Dekema, Unia en Doys. Daarna kwam het door vererving via de patriciaatsfamilie Houth terecht bij het geslacht Van Wageningen, dat ook in het blauwe boekje van het Nederland’s Patriciaat is terug te vinden. De state heeft een zeer fraaie galerij met familieportretten, die laat zien wat er op vele andere Friese staten ooit eens geweest moet zijn.

Link naar bestelmogelijkheid: https://www.bornmeer.nl/winkel/deekema-state-jelsum/

ISBN: 9789056156015.
Auteur: -Yme Kuiper, Sjoerd Cuperus
Bindwijze: Gebonden
Pagina’s: 704
Prijs: € 49,90