Boekennieuws: Het drama van Justina Abelina

Afb. De voorkant van het boek.
Afb. De voorkant van het boek.

In 2014 alweer verscheen dit boek over het leven van freule Justina Abelina de Coninck, die op het Drentse huis Peize woonde. Aanleiding voor het boek was het zinnetje ‘Deze was op een avond in de pastorie van Roderwolde door drie gemaskerde mannen vermoord. Deze zijn onbekend gebleven’.

Het leven van deze freule was kleurrijk en zo huwde zij beneden haar stand en tegen de wil van haar familie met een dominee. Haar dood onder mysterieuze omstandigheden heeft eeuwenlang tot speculaties geleid.

In het boek beschrijft de auteur Wim Ensing uitgebreid zijn zoektocht door de archieven en het laat mooi zien hoe historisch onderzoek afhankelijk is van intensief speurwerk, maar ook van toevalstreffers, waarbij de hulp van archiefmedewerkers van groot belang is. Aan het einde van het boek weten we iets meer over deze freule, maar veel blijft nog een mysterie rondom haar.

Het leuke van dit boek is, dat er een bijbehorende website is met achtergrondinformatie over tijdgenoten, maar ook met een fictief dagboek van de moeder van freule Justina de Coninck. Ook heeft de auteur zijn boek bewerkt tot een historische talkshow, waarbij de aanwezigen aan de drie hoofdpersonen, freule Justina, haar echtgenoot de dominee en haar broer, vragen kunnen stellen. Op 15 februari, 12 en 21 maart zijn deze talkshows te bezoeken en meer informatie hierover en over de bestelmogelijkheid van het boek zijn te vinden op de website www.justinaabelina.nl.