
Onlangs verscheen dit boek over ridderhofstad Hindersteyn, één van de kastelen aan de Langbroekerdijk in Utrecht, die voor de meeste mensen onbekend is, maar waar steeds meer mensen een kijkje komen nemen tijdens de jaarlijkse Open Tuindagen. Dit boek biedt nu in woord en zeer fraai beeld voor iedereen de mogelijkheid om Hindersteyn beter te leren kennen, waarbij er (heel bijzonder!) uitgebreid aandacht is voor wat er nu bij komt kijken om het huis en de tuinen in stand te houden.
De 700 jaar oude ridderhofstad is in het verleden eigendom geweest van adellijke families als Van Zuylen van Nijevelt en De Wijkerslooth de Weerdesteyn. In 1972 werd Hindersteyn gekocht door Antonius Franciscus Geytenbeek en met de komst van deze familie is een nieuwe bloeiperiode voor het huis en de tuinen aangebroken. Met grote liefde voor dit unieke culturele erfgoed (er zijn niet heel veel kastelen in neogotische stijl in Nederland) heeft de familie Geytenbeek het kasteel gerestaureerd en passend ingericht. Bijzonder hierbij is dat de bewoners, met veel gevoel voor traditie, door aankoop op veilingen ook spullen hebben weten te verwerven, die afkomstig zijn van andere kastelen en zo niet alleen het interieur verrijken, maar tegelijk ook een verhaal vertellen.

In tegenstelling tot vorige eigenaren, die het huis meestal niet permanent bewoonden, doet de familie Geytenbeek dit wel en dit heeft er voor gezorgd dat niet alleen het huis, maar ook de tuinen tot nieuwe bloei zijn gekomen. Hiermee zet de familie een eeuwenoude traditie voort, waarbij huis en tuinen een eenheid vormen en bedoeld zijn om de bezoekers visueel te laten genieten van alles wat bij een buitenplaats hoort. Zo werd er een slangenmuur gebouwd, waar leifruit tegen aan kon groeien, er werden historische kassen geplaatst, waar tegenwoordig romantisch in gedineerd kan worden, er kwam een fontein en er werden veel fraaie tuinelementen ingebracht, waarbij bv. de twee sfinxen iedere bezoeker de eerste keer weten te verrassen.

De meeste boeken over kastelen en buitenplaatsen vertellen alleen het historische verhaal, maar dit boek gaat veel verder: het vertelt over het restauratieproces van het huis en het inrichten, over hoe de tuinverfraaiingen tot stand zijn gekomen en ook wat er nu gedaan wordt om alles in stand te houden. Zo zijn er de jaarlijkse Open Tuindagen en is er de mogelijkheid om hier je huwelijk te houden, waarbij het huis en de tuinen het arcadische decor voor de mooiste dag van je leven zorgen. Hierbij is de inzet van de zesendertig vrijwilligers onmisbaar. Zij zorgen er met grote inzet en liefde voor dat Hindersteyn blijft zoals het nu is geworden: een lust voor het oog, waar het goed is om te vertoeven! Noteer daarom nu alvast de Open Tuindag op zondag 31 augustus!
Benieuwd naar dit boek (aanrader!) met 240 pagina’s vol met fraaie foto’s van het kasteel, het interieur en de tuinen? Kijk dan voor meer informatie en bestelmogelijkheid op Hindersteyn, het verhaal – Hindersteyn

