Boekennieuws: National Trust. Hollandse meesters uit Britse landhuizen

Afb. De voorzijde van het boek, met een doorkijkje naar de Green Closet in Ham House, ingericht door Richard Murray, 1st Earl of Dysart.

De National Trust beheert in Engeland, Wales en Noord-Ierland naast landschappen zo’n 200 historische landhuizen met daarin één van de grootste schilderijenverzamelingen in het Verenigd Koninkrijk. Het Mauritshuis in Den Haag heeft nu de primeur dat zij voor het eerst een selectie van de mooiste en meest bijzondere Nederlandse schilderijen uit 12 verschillende Britse landhuizen kan laten zien, met namen als Rembrandt, Cuyp, Hobbema en Van de Velde.

Bij Waanders Uitgevers Zwolle verscheen het begeleidende boek, waarin het verhaal bij deze schilderijen, hun verzamelaars en de huizen waar ze hangen verteld wordt. Sinds de 17e eeuw waren Nederlandse schilderijen in trek bij rijke en adellijke Britten en deze werden verzameld om in hun huizen mee te pronken.

In het boek wordt er bij ieder landhuis kort iets over de geschiedenis van het huis en zijn bewoners verteld. Daarnaast wordt ook informatie gegeven over hoe en wanneer het huis en de schilderijen bezit werden van de National Trust. Deze Liefddadigheidstrust werd in 1895 opgericht en ontving sindsdien vele schenkingen, maar koopt ook zelf tot op de dag van vandaag schilderijen terug, om deze te herenigen met de huizen waar zij eens hingen. Bij ieder schilderij wordt uitgebreid verteld over het schilderij zelf, de schilder en de bezitsgeschiedenis.

Wat het boek voor AiN volgers extra aantrekkelijk maakt, zijn de adellijke familieverhalen in combinatie met een staalkaart van Britse adellijke landhuizen. Ook dit keer is het boek, geheel in de Waanders traditie, fraai vormgegeven en rijk geïllustreerd.

Link naar meer informatie en bestelmogelijkheid https://www.waandersdekunst.nl/hollandse-meesters-uit-national-trust-houses.html