Boekennieuws: De rode jonker

Afb. 1. De voorkant van de biografie over jonkheer Marinus van der Goes van Naters.
Afb. 2. Anne-Marie Mreijen met haar beide paranimfen en haar boek ‘De rode jonker’. Foto met hartelijke dank aan JKImages.

Jonkheer mr. Marinus van der Goes (1900-2005) stamde uit een oud regentengeslacht, dat vele bestuurders voortbracht. In 1663 kwam een voorvader in het bezit van Naters en Pancrasgors en nakomelingen noemen zich nog heden ten dage Van der Goes van Naters. In 1914 werd zijn vader in de Nederlandse adel verheven, nadat sinds 1821 verschillende familieleden hem al waren voorgegaan.

Hij groeide op in Nijmegen, studeerde rechten in Leiden en werd vervolgens advocaat. Nadat hij politiek actief geworden was bij de SDAP, kreeg hij al snel de bijnaam ‘de rode jonker’. Hij bekleedde vele functies binnen de SDAP en de PvdA en was jarenlang lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. In 1980 publiceerde hij zijn herinneringen in ‘Met en tegen de tijd. Een tocht door de twintigste eeuw.’

Anne-Marie Mreijen deed uitgebreid onderzoek naar Marinus van der Goes en verdedigde onlangs haar proefschrift aan de Universiteit Utrecht. Haar boek ‘De rode jonker. Marinus van der Goes van Naters, 1900-2005’ vertelt het verhaal van een uitgesproken, eigengereide man, die altijd betrokken was en in zijn lange leven steeds een vraagbaak was voor nieuwe generaties vooruitstrevende politici.

Link naar meer informatie over dit boek en bestelmogelijkheid: https://www.boomgeschiedenis.nl/product/100-2739_De-rode-jonker.

Afb. 3. Anne-Marie Mreijen bij de verdediging van haar proefschrift aan de Universiteit Utrecht. Foto met hartelijke dank aan JKImages.