Boekennieuws: Schitterende ballast | Buitenplaatsen in de moderne wereld

Afb. 1. Op de voorkant het unieke 18e-eeuwse Chinese behang op Oud-Amelisweerd, dat tegenwoordig gelukkig weer gerestaureerd te bewonderen is. Dit zegt ook iets over de aanwezige veerkracht op de Nederlandse buitenplaats.

Onder redactie van Hanneke Ronnes, Conrad Gietman, Claartje Wesselink en de beeldredacteur  Merel Haverman verscheen bij WBOOKS het boek ‘Schitterende ballast| Buitenplaatsen in de moderne wereld’. Voor wie een goed beeld wil krijgen van de geschiedenis van de Nederlandse buitenplaatsen in sterk veranderende tijden biedt dit boek een keur aan artikelen van gerenommeerde auteurs, die ieder vanuit hun eigen kennis kijken naar waar buitenplaatsen mee te maken hebben gekregen en krijgen. Het doet je soms afvragen hoe het mogelijk is dat buitenplaatsen nog steeds bestaan en je krijgt bewondering voor de inzet van de eigenaren en beheerders, die met veel creativiteit dit belangrijke historische erfgoed in stand weten te houden.

Het boek beschrijft de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen in de roerige twintigste en eenentwintigste eeuw. Een tijd waarin dit erfgoed steeds kwetsbaarder werd als gevolg van maatschappelijke veranderingen. Hoe ga je dan om met deze ‘schitterende ballast’?

Huizen van de elite werden in toenemende mate gezien als ‘niet meer van deze tijd’ en werden verkocht, herbestemd of gesloopt. Landgoederen werden opgegeten door uitdijende dorpen en steden. Bewoners die tegen de tijdgeest in wilden vasthouden aan hun bezit, moesten op zoek naar creatieve en innovatieve oplossingen om de steeds hogere woonlasten en belastingmaatregelen te kunnen dragen. Dit boek belicht dit erfgoed en zijn oude en nieuwe gebruikers vanuit diverse invalshoeken: onder andere sociale, politieke, kunst- en cultuurhistorische, koloniale, feministische en landschappelijke aspecten komen aan bod.

Dit boek is zondermeer een aanrader en biedt voor iedereen interessante artikelen: van persoonlijke verhalen en anekdotes van eigenaren tot artikelen in breder perspectief. De vele illustraties maken het boek extra aantrekkelijk om te lezen.

Link naar bestelmogelijkheid: https://wbooks.com/winkel/geschiedenis/schitterende-ballast/

Afb. 2. Gerestaureerd behang op Oud-Amelisweerd – een buitenplaats die een nieuwe bestemming heeft gekregen, dankzij de volhardende inzet van velen. Zie voor bezoekmogelijkheden: https://landhuisoudamelisweerd.nl/
Afb. 3. Op huis Leuvenum overleefden  jonkheer dr. Cornelis Johannes Sandberg (1883-1945) en zoon jonkheer mr. Rudolph Antoni Peter Sandberg (1912-1945) de oorlog niet, maar wisten zijn echtgenote en dochters toch stand te houden. Huis, tuin en landgoed zijn nog steeds één geheel en zijn ondergebracht in een stichting. Willemieke Ottens is één van de auteurs in het boek ‘Schitterende ballast’ en schreef over Leuvenum en de familie Sandberg het boek ‘Standhouden. Adellijk landgoedbeheer in Nederland’. Zie voor een artikel hierover op onze website: https://www.adelinnederland.nl/boekennieuws-standhouden-adellijk-landgoedbeheer-in-nederland-door-willemieke-ottens/