Boekennieuws: Sociëteit van Essequebo. Op- en ondergang van een coöperatieve scheepvaartonderneming (1771-1788)

Maritiem historicus Ruud Paesie onderzocht in verschillende familiearchieven de in 1771 opgerichte ‘Societeyt ter Navigatie op Essequebo en annexe Rivieren’, waarvan de geschiedenis nog vrijwel onbekend was en waarbij het probleem was, dat de bedrijfsadministratie in 1940 door een oorlogsbrand verloren ging.

De oprichting was het gevolg van een strijd tussen Amsterdam en Middelburg om de Zuid-Amerikaanse kolonie Essequebo en Demerary (het huidige Guyana). In Zeeland trok de Sociëteit kapitaal aan door middel van de uitgave van aandelen. Ongeveer 180 aandeelhouders tekenden in, waaronder Zeeuwse regenten, waarvan nakomelingen in de 19e eeuw geadeld werden. Met het geld werden fregatten aangekocht voor de vaart op Essequebo.

Onlangs vond de boekpresentatie plaats, waarbij het eerste exemplaar werd overhandigd aan jonkheer mr. Dolph Boddaert, die een nakomeling is van de president-directeur van de Sociëteit van Essequebo.

Link naar meer informatie en bestelmogelijkheid: https://geschiedenis-winkel.nl/societeit-van-essequebo-ruud-paesie.html.