Boekennieuws: Tussen Noordwijk en Renswoude. Mijn herinneringen aan Henk baron Taets van Amerongen van Renswoude

Afb. Op de voorzijde een pentekening van Calorama door de auteur Robert van Lit.

Tussen Noordwijk en Renswoude, recensie door Christine Sinninghe Damsté-Hopperus Buma

Op 21 februari van dit jaar vond in het koetshuis van buitenplaats Calorama in Noordwijk een genoeglijke presentatie plaats van het boek ‘Mijn herinneringen aan Henk baron Taets van Amerongen van Renswoude’ geschreven door Robert van Lit.

In dit boek haalt de auteur herinneringen op aan Henk Taets van Amerongen, waarmee hij ruim twintig jaar bevriend was. Van Lit brengt hiermee een ode aan een beminnelijke heer van stand, de laatste eigenaar en bewoner van Calorama. De baron leefde daar in dezelfde stijl als zijn voorouders. Hij hield zich voornamelijk bezig met het beheer van zijn bezittingen en genoot daarnaast van zijn collectie oldtimers die werden gestald in het koetshuis. Het was een allegaartje aan auto’s, waaraan hij met plezier kon sleutelen en waarmee hij zo nu en dan een tochtje maakte. Ook was de baron een liefhebber van de jacht. In Renswoude had hij een geheel uit hout opgetrokken jachthuis, dat overigens wel van een grote schoorsteen was voorzien. Bij een fraai gemetselde ruime openhaard konden de jagers zich na afloop van een jachtpartij behaaglijk installeren. Mooie verhalen werden daar verteld onder het genot van een goed glas wijn. Hoewel hij er zelf niet woonde, was Henk Taets van Amerongen zeer betrokken bij het reilen en zeilen van het ‘familiekasteel’ in Renswoude en besteedde hij daar ook veel tijd aan. Met name in de periode na de grote brand die had plaatsgevonden in november 1985.
Henk baron Taets van Amerongen overleed op 24 augustus 2015 en liet in Noordwijk een prachtig landgoed na dat tegenwoordig beheerd wordt door de Stichting Calorama-Everwijn-Taets van Amerongen, welke door de baron in het leven werd geroepen.

De auteur Robert van Lit is senior conservator van het Haags Historisch Museum en Museum de Gevangenpoort. Hij publiceerde veel over de geschiedenis van Den Haag en zijn woonplaats Wassenaar.
Het rijkelijk geïllustreerde boek, met enkele verdienstelijke pentekeningen door de auteur, is te bestellen via de boekhandel: ISBN 9789491229176
kosten € 12,50