Boekennieuws: Van kamer tot kamer

Afb. 1. De voorkant van het boek met een doorkijkje in het Huis op de Brink in Deventer.

In de afgelopen eeuwen kregen vertrekken een eigen functie, die nog wel eens kon veranderen. Ruud Spruit, oud-directeur van het Westfries Museum in Hoorn, brengt in dit boek zestien verschillende kamers in beeld en vertelt per vertrek welke veranderingen in de loop der eeuwen hebben plaatsgevonden. Ook beschrijft hij het interieur en gaat in op praktische vragen over bv. verwarming of de intrede van gas en elektriciteit.

Van de gang en trap tot aan de zolder komen alle vertrekken aan bod, waarbij een aantal kamers alleen in de huizen van de rijken voorkwam, want niet iedereen had of heeft de beschikking over een eetkamer of een bibliotheek. De hobbykamer lijkt iets van onze tijd, maar wie dit hoofdstuk leest, ziet een veel oudere geschiedenis, die teruggaat op rariteitenkabinetten in de 17e eeuw. De geschiedenis van het kleinste kamertje is niet alleen zeer informatief, zoals eigenlijk alle hoofdstukken, maar ook humoristisch om te zien door de geweldige afbeeldingen.

Het hele boek is sowieso zeer rijk geïllustreerd en de Nederlandse kastelen zijn hierbij goed vertegenwoordigd, zoals de entree van kasteel Duivenvoorde en de befaamde 18e-eeuwse badkamer op kasteel Heeze van de familie Van Tuyll van Serooskerken.

Van kamer tot kamer is een heerlijk boek om in te lezen én te kijken en daarom zeker een aanrader!

Voor meer informatie en bestelmogelijkheid zie http://www.waandersdekunst.nl/van-kamer-tot-kamer.html.

Afb. 2. De keuken van de jonkheren Van Loon in Museum Van Loon. Foto uit het boek met dank aan www.waandersdekunst.nl.