Boekennieuws: ‘Een von Papen spreekt’

Afb. De voorkant van het boek met rechts Vicky van Asch van Wijck - Freifrau von Papen. Foto met dank aan https://twitter.com/prattenburg.
Afb. De voorkant van het boek met rechts Vicky van Asch van Wijck – Freifrau von Papen. Foto met dank aan https://twitter.com/prattenburg.

De naam Von Papen heeft in de Duitse geschiedenis een bekende klank door Franz von Papen, die in 1932 Rijkskanselier van Duitsland werd en in 1933-1934 Vice-Kanselier onder Hitler was. Veel minder bekend is zijn familielid Felix von Papen, die in 1938 het boek ‘Ein von Papen spricht’ schreef, dat een aanklacht was tegen het naziregime.

Dochter Vicky van Asch van Wijck née Freiin (barones – red.) von Papen werd geboren in 1941 in Amsterdam, waar haar ouders woonden, na de vrijlating van haar vader uit de Duitse kampen. Het boek van haar vader werd in 1939 door de Nederlandse overheid verboden, vanwege de politieke gevoeligheid voor het – toen nog – bevriende Duitse staatshoofd. Na de Duitse inval werd haar vader in 1942 verraden en gearresteerd en kwam in 1945 in Buchenwald om. Over haar vader werd thuis bijna niet gesproken en pas na haar huwelijk met jonkheer Lodewijk van Asch van Wijck las zij, dankzij haar schoonvader, voor het eerst dit boek.

Nu, na 80 jaar is er een heruitgave in het Nederlands met voorin een interview met Vicky van Asch van Wijck door Geert Corstens, waarin zij onder meer zegt: “Ik vind dat de tijd rijp is om anderen, in het bijzonder ook jongeren, te laten zien hoe maatschappelijke systemen mensen in hun greep kunnen krijgen en hoe belangrijk het is je daar tegen af te zetten. Het is voor iedereen belangrijk een goed moreel kompas te hebben, waarnaar je jezelf kunt richten en waarop anderen zich ook kunnen oriënteren. Dat is zeker ook nu van groot belang. Blijf herhalen wat foute systemen met mensen kunnen doen.” (citaat uit het boek met dank aan https://bridgetothefuture.nl/conferentie2017/sprekers/vicky-van-asch-van-wijck-von-papen/.)

Link naar meer informatie en bestelmogelijkheid: https://webwinkel.uitgeverijprometheus.nl/book/felix-von-papen.

Link naar een interview online met Vicky van Asch van Wijck in de Veenendaalse Krant: http://veenendaalsekrant.nl/lokaal/ein-von-papen-spricht%E2%80%A6-266018.