Boekennieuws: Wan Bon door Isabel van Boetzelaer

Afb. Wan Bon is het tweede boek van Isabel barones van Boetzelaer.

Wan Bon is pas verschenen en wordt aangekondigd als ‘een ontdekkingsreis door het Suriname van toen en nu en een bijzondere vriendschap’

Met haar nieuwste boek heeft Isabel van Boetzelaer een literaire vorm gegeven aan de memoires van een ervaren verslaggever, die al ruim dertig jaar lang Suriname heeft bezocht en verslag heeft gedaan van de historische en recente geschiedenis van dit land, dat al zo lang verbonden is geweest met Nederland.

Isabel debuteerde enige jaren geleden met het boek Oorlogsouders, het familieverhaal van lief en leed in de oorlog, dat de storm van kritiek wist te weerstaan. En de verslaggever Aad Wagenaar kennen wij uit de bundel ‘Van Adel’ uit 1990, een serie interviews van bekende adellijke personen, met welk boek hij in dat jaar de prijs voor de dagbladjournalistiek won.

Isabel en Aad maakten een reis door Suriname, waarbij zij bijzondere ontmoetingen hadden en waarbij Aad steeds de verteller was en Isabel de luisteraar. Uiteraard komen vele aspecten van Suriname aan de orde: de slavernij, de samenstelling van de bevolking, de tropische natuur en natuurlijk ook de vraag hoe het mogelijk is, dat dit land nog steeds wordt bestuurd door een regering onder leiding van een man als Bouterse. Een aanrader dus voor allen die Suriname willen leren kennen.

Dolph Boddaert