Boekpresentatie ‘De barones en de dominee’ van Wim Coster in Zwolle

Boekpresentatie
Afb. 1. De voorkant van ‘De barones en de dominee’ van Wim Coster

Gisteren vond in het sfeervolle Waanders in de Broeren in Zwolle deze boekpresentatie plaats, van een boek waarin de spraakmakende liefdesrelatie tussen een barones uit Dalfsen en een dominee in het 19e eeuwse Zwolle op geweldige, inlevende wijze wordt beschreven door Wim Coster.

Boekpresentatie 1Boekpresentatie 2
Afb. 2 en 3. De heer Wim Waanders heet welkom in Waanders in de Broeren

Na een welkomstwoord door de heer Wim Waanders vertelde de auteur over zijn zoektocht naar informatie, die hem vaak via telefoontjes, plaatselijke historische verenigingen – zijn ‘buitenlandse hulptroepen’ – uiteindelijk bracht op de plekken waar de hoofdpersonen verbleven, maar die hem ook deden kennis maken met de nakomelingen van het jongetje dat uit deze verboden relatie werd geboren.

Boekpresentatie 3
Afb. 4. De auteur vertelt over de totstandkoming van het boek met achter hem op de foto de grafsteen van de barones

Het boek was nooit mogelijk geweest zonder het geweldige 26 meter strekkende Van Dedem familie-archief, waarvan de inventaris in 2010 door de heren Jan Wigger en Albert Mensema voltooid werd. Wim Coster was de familie Van Dedem zeer erkentelijk en roemde hun historisch besef: “De familie Van Dedem is zeer te prijzen dat zij deze archieven voor geschiedschrijvers beschikbaar hebben gesteld” – ook al maakte juist het inzien van al dit persoonlijke archiefmateriaal, dat hij zich weleens een voyeur voelde.

Boekpresentatie 4
Afb. 5. De twee hoofdpersonen uit het boek keren even terug

Een verrassend moment tijdens zijn verhaal was de binnenkomst van de twee hoofdpersonen uit het boek, die kwamen kennis maken met degene die zich zo uitgebreid in hun leven verdiept had. Hierna volgde informatie over de theaterversie die in voorbereiding is en die volgens de regels van een Griekse tragedie zal worden opgebouwd met onder meer een boodschapper, een koor en het orakel van… Dalfsen.

Boekpresentatie 5Boekpresentatie 6
Afb. 6 en 7. De auteur overhandigt het eerste exemplaar aan de heer Arie Slob, oud-Tweedekamerlid en directeur van het Historisch Centrum Overijssel

Vervolgens overhandigde Wim Coster het eerste exemplaar aan de heer Arie Slob, oud-Tweedekamerlid en nu directeur van het Historisch Centrum Overijssel. Hij noemde het boek ‘een second love van een eeuw geleden’ en vond het een titel en boek, waarvan mensen zullen smullen.

Boekpresentatie 7
Afb. 8. De auteur overhandigt een exemplaar aan Alexander baron van Dedem

Ook Alexander baron van Dedem kreeg als familieoudste en nakomeling van de broer van de barones een exemplaar overhandigd als dank voor het mogen raadplegen van de familie-archieven. In zijn toespraak was hij vol lof over het boek en hij sprak over het verschil in historische interesse door de generaties heen, want alleen omdat zijn oom en vader te druk waren, ‘hebben zij nooit de tijd gehad om al die papieren met het oud papier mee te geven’, Gelukkig zijn deze zeer belangrijke familie-archieven door de huidige generaties Van Dedem in het HCO ondergebracht, zodat ze voor wetenschappelijk onderzoek beschikbaar zijn. Ook Irene Cohen, die een nakomelinge is van dominee Van Rijn, kreeg deze middag een exemplaar overhandigd en zo waren op deze bijzondere boekpresentatie de naaste verwanten van een spraakmakend liefdeskoppel na zoveel jaren weer even verenigd.

Boekpresentatie 8Boekpresentatie 9
Afb. 9 en 10. Naaste verwanten van de twee hoofdpersonen verenigd: Irene Cohen en Alexander baron van Dedem

Boekpresentatie 10
Afb. 11. De auteur signeert

Binnenkort volgt op AiN een uitgebreide recensie, maar bent u nu al benieuwd naar dit boek? Kijk dan op de site van Uitgeverij Balans: www.uitgeverijbalans.nl/boeken/de-barones-en-de-dominee/

Foto’s mede met hartelijke dank aan Marianne Jans.