Boekpresentatie: De barones en de vluchteling

Afb. 1. Auteur Wim de Wagt signeert voor AiN zijn boek over een bijzondere barones: Mellina van Asbeck.

Onlangs vond in Haarlem bij boekhandel De Vries Van Stockum de boekpresentatie plaats van ‘De barones en de vluchteling’, een boek door Wim de Wagt over Mellina barones van Asbeck. Het boek werd hier op deze avond door de uitgever ‘een literaire roman voor fijnproevers’ genoemd.

Wim de Wagt kwam Mellina op het spoor, dankzij een interview met haar in de Telegraaf in 1933: “Toen kwam ik erachter wat voor ‘n bijzondere vrouw zij was.” Hij noemde haar theosofe, filosofe, feministe en journaliste, en “een ongelooflijke strijdbare vrouw, die op haar manier de geschiedenis positief probeerde te beïnvloeden.” Hij reconstrueerde haar leven en maakte omzwervingen in de voetsporen van Mellina. Dit leidde tot dit bijzondere boek over deze bijzondere vrouw, van wie het leven in dit boek verteld wordt samen met een tweede hoofdpersoon. Hun levenspaden kruisen elkaar en zijn verhaal laat de kwetsbaarheid van gewone mensen zien als speelbal van het lot.

Agnes Mellina barones van Asbeck (1886-1962) werd geboren als dochter van een diplomaat en verbleef hierdoor veel in het buitenland, waardoor zij meerdere talen vloeiend sprak. Zij zette zich in voor een verenigd Europa en de vrede. Mellina zag de gevaren van haar tijd en wie dit boek leest, kan niet anders dan vergelijkingen maken met het heden.

In het komende magazine van AiN meer over deze boekpresentatie, met foto’s, in aanwezigheid van leden van de familie Van Asbeck en met een interview met auteur Wim de Wagt. Door donateur te worden van AiN kunt ook u dit magazine in uw mailbox ontvangen. Mail voor meer informatie naar nieuwsbrief@adelinnederland.nl

Meer weten over dit boek? Kijk dan op https://wimdewagt.nl/de-barones-en-de-vluchteling, of bestel het boek via de uitgever Boom https://www.boomgeschiedenis.nl/product/100-8337_De-barones-en-de-vluchteling.

Afb. 2. Mellina barones van Asbeck, een barones die opkwam voor de vrede en een verenigd Europa.