Boekpresentatie: het Turks-Nederlandse geslacht Testa

Afb. 1. Een boek vol informatie over een boeiende familiegeschiedenis.

Als vervolg op een in 2020 verschenen publicatie: ‘Een verloren panorama van Constantinopel in het Huis te Heemstede van Adriaan Pauw’  is nu een vervolgboek uitgekomen over het Turks-Nederlandse geslacht Testa.

Oorspronkelijk afkomstig uit de Republiek Genua heeft de koopman Pasquale Testa zich in 1261 in Galata (Constantinopel) gevestigd. Talrijke nazaten hebben in het Ottomaanse Rijk naam gemaakt als dragoman (tolk aan het Hof van de Sultan) dan wel diplomaat. In 1847 is minister-resident Gaspard Testa, betovergrootvader van jonkheer André en jonkheer Patrick Testa, door Koning Willem II om zijn verdiensten voor de Turks-Nederlandse betrekkingen tot baron verheven.

De presentatie vond 7 juli 2021 plaats in Baarn bij jonkheer André Testa, in aanwezigheid van o.a. de Turkse ambassadeur in Nederland Saban Disli. Het boek met veel illustraties telt 330 pagina’s en is samengesteld door Hans Krol en Mehmet Tütüncü, uitgegeven door SOTA Publications te Heemstede. ISBN 978-90-6921-031-5.

Afb. 2. Op de foto van links naar rechts: de auteurs Hans Krol en Mehmet Tütüncü, Noepy Beckers née jonkvrouwe Testa (dochter van Patrick Testa) , ambassadeur Saban Disli, Suzanne Testa (echtgenote van André Testa), jonkheer André Testa en diens broer jonkheer Patrick Testa.