Boekrecensie: ‘De barones en de dominee’

Afb. 1. De voorzijde van het boek door Wim Coster.
Afb. 1. De voorzijde van het boek door Wim Coster.

Een boektitel die meteen de aandacht trekt en een verhaal dat in de 19e eeuw spraakmakend was en waarmee zelfs Multatuli zich bemoeide: Johanna Theodora barones van Dedem (1835-1911), weduwe van Daniël Pruimers, vond in haar weduwschap troost in de herderlijke woorden van dominee Johannes Gerrit van Rijn – en meer.

De auteur Wim Coster reconstrueert in het eerste deel nauwkeurig op basis van bewaard gebleven bronnen, uit onder meer het omvangrijke Van Dedem familiearchief, de jeugdjaren van een freule, die opgroeide op havezate Den Berg in Dalfsen. Daarna volgde een huwelijk uit liefde met een rijke Zwolse jongeman en werd er een dochtertje geboren. Tot zover ging alles goed, maar toen sloeg het noodlot toe en haar jonge echtgenoot overleed, een diepbedroefde Johanna Theodora achterlatend. Wat er daarna gebeurde, reconstrueerde Wim Coster op basis van rechtbankverslagen, brieven en krantenberichten. Hij maakt er een helder en hier en daar verbazingwekkend verhaal van – een dominee met een dubbele moraal, die een hartstochtelijke relatie met een gelovige barones heeft – zonder in sensatie te vervallen.

Het tweede deel gaat over zijn zoektocht naar hoe het verder ging met Johanna Theodora en haar dominee en, nog veel intrigerender, zijn speurtocht hoe het verder ging met het kind dat uit deze relatie werd geboren – een kind dat tegen betaling werd afgestaan en dat zijn ouders nooit zou kennen.

Al met al een boek dat een aanrader is! Link naar meer informatie op de website van de uitgever Balans: www.uitgeverijbalans.nl/boeken/de-barones-en-de-dominee/.

Afb. 2. Fotocompilatie van de boekpresentatie.
Afb. 2. Fotocompilatie van de boekpresentatie.

Link naar het verslag van de boekpresentatie dat hier al eerder te lezen was: www.adelinnederland.nl/boekpresentatie-barones-en-dominee-wim-coster/