Buitenplaats Spijkerbosch: stemmen uit het archief

Afb. 1 Buitenplaats Spijkerbosch in Olst, sinds 1914 Van Limburg Stirum bezit.

Op 2e Pinksterdag 10 juni, de Dag van het Kasteel, vindt er op buitenplaats Spijkerbosch in Olst een bijzondere activiteit plaats: acteur, regisseur en cameraman Mike Ho Sam Sooi neemt je in een theatrale performance mee naar een plantage en de mensen die hier in de 19e en 20e eeuw woonden en werkten.

Spijkerbosch is sinds 1914 in het bezit van de familie Van Limburg Stirum, die huis en tuinen in de afgelopen jaren zorgvuldig en smaakvol restaureerden. Het huis is particulier bewoond en normaal niet toegankelijk voor bezoekers, maar voor deze speciale gelegenheid is er de mogelijkheid om een kijkje in het huis te nemen.

Op de zolder bevinden zich dozen vol oude brieven en kasboeken, die door vererving op Spijkerbosch zijn gekomen. Hieruit bleek dat de voorouders van de huidige bewoner, Eef graaf van Limburg Stirum, net als de voorouders van Mike Ho Sam Sooi eigenaar waren van dezelfde plantage. Maar dan in een andere tijd en onder andere omstandigheden.

Na een korte inleiding door de gastheer/vrouw volgt een korte wandeling door het huis en vindt in de eetkamer de theatrale perfomance plaats. Het programma duurt 40 à 50 min. En er zijn opvoeringen om 11.30, 13.30 en 15.30 uur. De entree bedraagt 10 euro en kaarten hiervoor kunnen online gekocht worden. Kijk voor meer informatie en de mogelijkheid kaarten hiervoor te kopen op https://dagvanhetkasteel.nl/buitenplaats-spijkerbosch/

Afb. 2. Zicht op de achterzijde van de historische buitenplaats Spijkerbosch vanuit het omringende landschapspark.