Dag van het Kasteel 2021 breekt digitale records

Afb. Jonkheer Robert Quarles van Ufford (rechts), die voorzitter is van de Nederlandse Kastelenstichting, bracht op de Dag van het Kasteel een bezoek aan kasteel Amerongen. Hier ontmoette hij Alain de Brauwere, wiens moeder Louise Adrienne Jacoba gravin van Aldenburg Bentinck is. De familie Van Aldenburg Bentinck verkocht in 1977 het kasteel met de inboedel en de tuinen aan de Stichting Utrechtse Kastelen om het als eenheid in stand te kunnen houden. Sinds 1982 zet de Stichting Kasteel Amerongen dit voort, maar de nakomelingen van de Van Aldenburg Bentincks zijn nog steeds betrokken bij kasteel Amerongen.

Maandag 24 mei, Dag van het Kasteel, brachten 57.000 mensen een bezoek aan de website https://dagvanhetkasteel.nl. Met het totaal van 300.000 bezoekers aan de website deze maand is het eerdere record van de editie 2019 verbroken.

Net als vorig jaar was ook nu de website het middelpunt van Dag van het Kasteel. Hier zijn ruim 60 achtergrondverhalen te lezen rondom het thema van Dag van het Kasteel dit jaar, Wat? Water! De rol van water op kastelen en buitenplaatsen.

Verschillende locaties hadden een bijzonder programma dat, ondanks het weer (dat zich helemaal aanpaste aan het thema Water!..), veel bezoekers trok. Ook konden mensen aan de wandel met de Spacetime layers app. Ruim 9.000 mensen maakten hier gebruik van en liepen één van de 26 waterwandelingen uit de app.

Hele jaar door kastelen en buitenplaatsen onder de aandacht
Directeur van de Nederlandse Kastelenstichting Heidi gravin van Limburg Stirum: “Het mooie van alle digitale producten die we voor Dag van het Kasteel ontwikkeld hebben is dat deze beschikbaar blijven. We nodigen bezoekers uit om naar Dag van het Kasteel | Digitaal te gaan en de verhalen te lezen.”

Ook de waterwandelingen in de Spacetimes layers app blijven kosteloos beschikbaar. “De wandelingen in de app hebben een groot bereik. We zijn niet afhankelijk van één dag. Hierdoor kun je het hele jaar door op stap en genieten van een wandeling rondom kastelen en buitenplaatsen”, zegt Janneke van Dijk, projectleider van het evenement.

Thema dag van het kasteel 2022: ‘Een ramp is van alle tijden’
Dag van het Kasteel 2022 staat in het teken van het Rampjaar 1672, komend jaar 350 jaar geleden. Hiermee sluit Dag van het Kasteel aan bij de jubileumactiviteiten die in 2022 op het programma staan. Ook kijken we naar de actualiteit. Het rampjaar 2020 is net voorbij: zijn er parallellen met het Rampjaar 1672? Het ene Rampjaar is het andere niet, of toch wel? Een kenmerk is dat iedere tijdgenoot zich direct in het woord herkent. In de loop der eeuwen zijn er rampen genoeg geweest op kastelen en buitenplaatsen om over te vertellen. Een ramp is van alle tijden, is het thema van de volgende Dag van het Kasteel, op 6 juni 2022.

Dag van het Kasteel is een initiatief van de Nederlandse Kastelenstichting.