De adellijke voorouders van cabaretier Jochem Myjer

Vanavond gaat in de serie Verborgen Verleden op NPO 2 om 20.30 uur cabaretier Jochem Myjer op ontdekkingstocht naar zijn voorouders en ontdekt adellijke voorouders en een in de Nederlandse geschiedenis beroemde voorvader. In de vrouwelijke lijn stamt hij af van het echtpaar Gabriel Jasper Gérard de Vidal de Saint Germain (1808-1887) en Rudolphine Christine Antoinette gravin van Rechteren (1814-1856). De gravin woonde met haar echtgenoot op het huis Relaer in Heino en in deze gemeente was haar ega in de jaren 1837-1886 burgemeester.

Rudolphine overleed in 1856 nog maar eenenveertig jaar oud: “Op den 25 mei 1856 overleed op den Huize ’t Reelaer Vrouwe R.C.A. de Vidal de St. GERMAIN Geboren GRAVIN van RECHTEREN , nalatende een diep bedroefde gade en acht kinderen waarvan de oudste nog geen 14 jaren. Eenige kennisgeving.” De maand ervoor was Rudolphine op 4 april bevallen van haar achtste kind en mogelijk waren de inspanningen haar teveel geworden.

Via deze gravin Van Rechteren is Jochem Meyjer een nakomeling van de bekende 18e eeuwse patriot Joan Derk van der Capellen, heer van de Poll, Appeltern, Altforst en Bredenhorst (1741-1784), die beroemd werd met zijn geschrift ‘Aan het Volk van Nederland’, waarin hij kritiek uitte op het falende landsbestuur.

Afbeeldingen van het echtpaar De Vidal de St. Germain-Van Rechteren met hartelijke dank aan: J.H. de Vey Mestdagh, G.H. van Voorst Vader, Histoire de Marguerite Isabelle de Ittersum (Groningen, 1995). Dit boek is nog steeds verkrijgbaar via: www.devidaldestgermain.nl/publicaties/