Op stand aan de wand: het echtpaar Von Ilsemann-Van Aldenburg Bentinck

Afb. Het gezin Von Ilsemann-Van Aldenburg Bentinck op een groepsportret door Adolf Pirsch.
Afb. Het gezin Von Ilsemann-Van Aldenburg Bentinck op een groepsportret door Adolf Pirsch, coll. kasteel Amerongen.

Adolf Pirsch (1858-1929) was een van oorsprong Oostenrijkse portretschilder, die zich in het Verenigd Koninkrijk vestigde en na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog naar Nederland verhuisde. Hier werd hij een geliefd society portretschilder en leden van adellijke geslachten als Van Rechteren Limpurg, Gevers, Van Lennep en Van Aldenburg Bentinck lieten zich door hem op het doek vereeuwigen.

Zijn portretten waren representatief, kleurrijk, decoratief en straalden internationale allure uit. Het gezin Von Ilsemann is op dit grote portret geplaatst in een klassieke setting met zuilen en weelderige draperieën op de achtergrond. De heer des huizes, Sigurd Wilhelm Adolf Arnold Frank Christoph von Ilsemann (1884-1952), staat formeel afgebeeld in het uniform van vleugel-adjudant van Keizer Wilhelm II en zijn helm links maakt – bijna sacraal als een kroon geplaatst –  prominent deel uit van de compositie. Zijn echtgenote, Elizabeth Mechtild Marie Sophie Louise gravin van Aldenburg Bentinck (1892-1971), ligt half neergevleid in een elegante pose, die doet denken aan de portretten van de Italiaanse portretschilder Giovanni Boldini (1842-1931). Naast haar zijn haar twee oudste zoontjes Wilhelm-Viktor (1921-2016) en Siegfried (1923) afgebeeld. De jongste zoon Rüdiger (1929-1993) ontbreekt, want hij was nog niet geboren.

Wilt u het portret in het echt zien? Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Sterke Vrouwen’ op Kasteel Amerongen is de zitkamer van de familie Von Ilsemann in de rondleiding opgenomen en hier hangt dit portret. Voor meer informatie over deze tentoonstelling zie: www.kasteelamerongen.nl/actueel/nieuws/2016/9-juni-tm-2-oktober-sterke-vrouwen-op-het-kasteel/.