Edzard Jacob terug op Verhildersum: portret herenigd met voorouders

Afb. Het portret van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh met achter hem het grote familieportret, waarop hij prominent in het midden staat afgebeeld. Foto met hartelijke dank aan landgoed Verhildersum.
Afb. Het portret van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh met achter hem het grote familieportret, waarop hij prominent, iets links van het midden, staat afgebeeld. Foto met hartelijke dank aan landgoed Verhildersum.

Het was een bliksemsnelle en succesvolle publieksactie van Verhildersum en met de steun van onder meer de Vereeniging Rembrandt en dankzij vele spontane giften is het portret van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh (1657-1716) door Martinus van Grevenbroeck teruggekeerd naar deze borg, waar het ooit hing. Afgelopen zaterdag vond de officiële overdracht plaats, waarbij de heer Gerrit Alssema, directeur van landgoed Verhildersum, zijn grote dank uitsprak voor de vele, snelle toezeggingen. Het portret heeft in afwachting van een restauratie een voorlopige plek gekregen. Bijdragen voor deze restauratie zijn nog steeds van harte welkom en via www.verhildersum.nl/nl/museum/edzard-komt-thuis/ leest u meer hierover.

Op de foto staat het portret van Edzard Jacob in de grote zaal van Verhildersum met op de achtergrond het grote familieportret, waarop hij ook staat afgebeeld met zijn ouders en de rest van het gezin. De ouders van Edzard, Allard Tjarda van Starkenborgh en Gratia Susanna Clant, lieten zich op dit enorme familieportret met hun tien levende kinderen afbeelden. Hun reeds overleden kindertjes zweven als engeltjes in de lucht en houden de familiewapens Tjarda van Starkenborgh en Clant vast. Het portret bleef eeuwenlang in het bezit van het adellijke geslacht Tjarda van Starkenborgh tot het aan Verhildersum geschonken werd.

Ook benieuwd naar Edzar Jacob en bezoekmogelijkheden aan de borg Verhildersum? Kijk dan op www.verhildersum.nl.