Eerste en Tweede Pinksterdag: bezoek kasteel Ruurlo & de collectie Carel Willink

Afb. 1. Magisch licht en magisch realisme in kasteel Ruurlo.
Afb. 1. Magisch licht en modern realisme in kasteel Ruurlo.

Op Tweede Pinksterdag is de Dag van het Kasteel en zijn vele kastelen en buitenplaatsen in het hele land opengesteld (zie voor meer informatie www.dagvanhetkasteel.nl/). Het schilderachtige kasteel Ruurlo is echter Eerste én Tweede Pinksterdag geopend van 11.00 tot 17.00 uur! In het kasteel is Museum MORE voor modern realisme gevestigd met een grote collectie schilderijen van Carel Willink. Ruurlo was eeuwenlang bezit van het adellijke geslacht Van Heeckeren en nadat het in 1977 verkocht werd en jarenlang gemeentehuis was, heeft het nu een nieuwe bestemming als museum gekregen.

Afb. 2. Kasteel Ruurlo met de grote hoektoren met het mansardedak, dat getooid wordt met een sierlijk torentje.
Afb. 2. Kasteel Ruurlo met de grote hoektoren met het mansardedak, dat getooid wordt met een sierlijk torentje.

Het kasteel werd zorgvuldig gerestaureerd en het rijke interieur met de oude betimmeringen en fraaie stucplafonds werd op bijzondere wijze verrijkt met fraaie eikenhouten parketvloeren, die de patronen op de plafonds weerspiegelen. Ook het park onderging een verjongingskuur: in de traditie van beroemde 19e-eeuwse landschapsarchitecten als Zocher en Petzold, die ontwerpen voor het park maakten, werden zichtassen hersteld, rododendron-groepen aangeplant en paden op de oude wijze half verhard. Met zijn waterpartijen, heuvels en slingerende paden biedt het park vele verrassende doorkijkjes.

Deze collectie Carel Willinks had zich geen betere locatie kunnen wensen dan dit kasteel, waar de magie van zijn werk wordt versterkt door het sprookjesachtige decor van kasteel, interieur en landschapspark.

Voor meer informatie over Museum MORE voor modern realisme in kasteel Ruurlo zie: www.museummore-kasteelruurlo.nl.