‘Expedition Nature’ in CODA Apeldoorn met o.a. Jochem op ten Noort en Scarlett Hooft Graafland

 

Afb. 1. Paul Rem, conservator Paleis Het Loo, en Enny Verhey, eigenaar Galerie Espace Enny, voor het werk van Scarlett Hooft Graafland. Foto met hartelijke dank aan Geertje Waanders.

In het CODA Museum in Apeldoorn is t/m 4 maart een tentoonstelling te zien met de titel ‘Expedition Nature’, waarop het werk van ruim twintig kunstenaars te zien is, die zich allen op hun eigen wijze laten inspireren door de natuur.

Beeldend kunstenaar Karin Bos – zelf ook met werk op deze tentoonstelling aanwezig – maakte een selectie van kunstenaars die in uiteenlopende disciplines werkzaam zijn en die hun inspiratie vinden in binnen- en buitenland. Hierbij is gekeken naar verband met haar eigen werk, maar ook op welke wijze de natuur, het landschappelijke en het menselijk ingrijpen in hun werk een rol speelt. Alle kunstenaars kenmerken zich zonder meer door een onderzoekende en open houding.

Afb. Jochem op ten Noort voor zijn werk op deze tentoonstelling. Foto met hartelijke dank aan Geertje Waanders.

Twee van de deelnemende kunstenaars zijn in het rode boekje terug te vinden. Jonkheer Jochem op ten Noort (1976) studeerde aan de academie in Utrecht. In zijn jeugd woonde hij in de VS en maakte op dit continent met zijn ouders vele reizen. Hier ontstond zijn fascinatie voor landschappen, die ook na terugkeer in Europa bleef bestaan. Hij vindt dat landschappen een grote invloed hebben op de cultuur en mentaliteit van mensen en op de bouwstijl. In de overgang van het ene naar het andere landschap zit een bepaald ritme, waarin hij uiteindelijk verschillende patronen waarneemt.

Jonkvrouwe Scarlett Hooft Graafland (1973) volgde opleidingen in Groningen, Den Haag, Jeruzalem en New York. Voor haar foto’s reist zij het liefste naar plekken met nog intacte culturen. Pas ter plaatse bedenkt ze wat ze wil fotograferen. Hier improviseert ze met materialen en situaties. Ze vindt dat het landschap een verhaal vertelt en met haar foto’s probeert ze daar grip op te krijgen. Haar werk ziet ze veel eerder als sculpturen dan als fotografie. Samen met inwoners van een gebied, waar ze soms maanden verblijft, ensceneert ze objecten en legt met foto’s sculpturale performances vast.

Benieuwd naar meer informatie over deze tentoonstelling en bezoekmogelijkheden? Kijk dan op www.coda-apeldoorn.nl/museum/verwacht/expedition-nature/.