Familieportret Van Leyden: status & bescheidenheid

Afb. Familieportret Van Leyden door Willem van Mieris in de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam.
Afb. Familieportret Van Leyden door Willem van Mieris in de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Op dit familieportret door Willem van Mieris in 1728 uit de collectie van Het Rijksmuseum in Amsterdam staan mr. Diederik des H.R. Rijksgraaf van Leyden (1695-1764) en echtgenote Sophia Dina de Rovere (1699-1738) met hun drie zoons Pieter Cornelis (1717-1788), Jan (1721-1782) en Adriaan Pompejus (1727-1729) afgebeeld. Het echtpaar kreeg in totaal dertien kinderen, waarvan er acht op zeer jonge leeftijd stierven.

Rond de familie Van Leyden hing een zweem van adellijke afstamming van de burggraven van Leiden en om hun status te benadrukken, grossierde zij in de 18e eeuw in het bezit van heerlijkheden. Zo was de afgebeelde Diederik heer van Vlaardingen, Vlaardingenambacht, Babberspolder, De Nieuwe Goote, West-Barendregt, Hardinxveld, Carnisse, Roxenisse, Aerdijckswal of Onwaard, Oud- en Nieuw Craijerspolder, Oostvoorne, Rugge, Groot- en Klein-Oosterland, Rockanje, St. Annapolder en Schapengors, Craijenesse en Jacob Dammasbacht. Tegelijkertijd was er enige bescheidenheid en werd de in 1548 verleende titel van H.R. Rijksbaron nooit gebruikt en pas toen zij in 1732 de titel van H.R. Rijksgraaf kreeg, ging men in plaats daarvan de titel van baron voeren.

In 1814 werd een kleinzoon opgenomen in de Nederlandse adel, maar met zijn kinderloos overlijden in 1821 stierf de familie in mannelijke lijn uit.