Gebedenboek Maria Hertogin van Gelre online

Afb. Maria Hertogin van Gelre, zoals zij afgebeeld staat in haar gebedenboek. Foto met dank aan www.ru.nl/mariavangelre.
Afb. Maria Hertogin van Gelre, zoals zij afgebeeld staat in haar gebedenboek. Foto met dank aan www.ru.nl/mariavangelre.

Het unieke gebedenboek van Maria Hertogin van Gelre staat met ingang van heden online, dankzij een crowdfundingsactie en een samenwerkingsverband van de Radboud Universiteit, Museum het Valkhof en de Staatsbibliothek Berlin, waardoor dit bijzondere tijdsdocument voor iedereen te bezichtigen is. Het 6 eeuwen oude gebedenboek neemt een belangrijke plaats in de geschiedenis van de Nederlandse kunst in vanwege de inhoud en uitvoering.

Maria van Gelre werd geboren in 1380 als Marie d’Harcourt. Zij was een dochter van Jean VI d’Harcourt Graaf d’Aumale en Catherine de Bourbon. Zij groeide op in de nabijheid van de Franse Koninklijke familie en werd hofdame bij de echtgenote van Louis Hertog d’Orléans, broer van de Franse Koning Charles VI.

De familie D’Harcourt behoorde tot de hoge Franse adel en deze familie leeft nog steeds voort in Frankrijk, waar de Chef de Famille de titel van Duc (hertog) voert. 25 jaar oud huwde zij in 1404 Reinoud IV Hertog van Gelre, waardoor zij Hertogin van Gelre werd. Het huwelijk bleef kinderloos en na zijn overlijden in 1423 hertrouwde zij Ruprecht van Berg Hertog van Gulik, maar dit huwelijk bleef eveneens zonder kinderen. Ergens tussen 1428 en 1434 overleed zij en werd begraven in Nideggen.

Link naar meer informatie over de totstandkoming van dit project en het gebedenboek online: www.ru.nl/mariavangelre/.