Geroofde Duitse zilverschat van de Prinsen Zu Hohenlohe-Oehringen in Heerlen teruggevonden

Afb. 1. Eén van de teruggevonden zilveren sauskommen. Screenshot met dank aan De Limburger.

Tijdens de bevrijding van Duitsland door de Amerikanen zagen Amerikaanse soldaten hun kans toen zij het kasteel Oehringen binnendrongen en zo moest de 11-jarige Kraft Prins zu Hohenlohe-Oehringen meemaken hoe zijn ouderlijk kasteel behoorlijk leeggeroofd werd. Hierbij werd ondermeer een grote hoeveelheid zilver gestolen: tafelzilver, kandelaars, theepotten, sauskommen, enz.

De buit werd meegenomen en kwam uiteindelijk op de terugtocht naar huis in Heerlen terecht, waar de ca. 30 kg. zilver strandde, omdat er geen toestemming verkregen werd om het naar Amerika te versturen. Het werd vervolgens tegen drank geruild bij de plaatselijke caféhouder en deze bewaarde het op zolder, tot het na zijn overlijden in het bezit kwam van zijn dochter. Na haar overlijden vererfde het op haar vier dochters en drie hiervan hebben nu ingestemd met restitutie aan de oorspronkelijke eigenaar.

De 11-jarige jongen van toen is de nu 86-jarige Kraft Fürst (Vorst) zu Hohenlohe-Oehringen. Dankzij het familiewapen op het zilver kon de herkomst getraceerd worden en inmiddels is een deel al terug bij de familie in Duitsland.

Afb. 2. Het familiewapen Zu Hohenlohe-Oehringen op het zilver hielp mee de herkomst te bepalen. Screenshot met dank aan De Limburger.

Bron: De Limburger.