Hervormingsdag: Luther & Nederlandse adel

Afb. Maarten Luther en Katharina von Bora op hun portretten door Cranach. Bron: http://www.credomag.com/2017/10/02/the-reformation-of-the-family/.
Afb. Maarten Luther en Katharina von Bora op hun portretten door Cranach. Bron: http://www.credomag.com/2017/10/02/the-reformation-of-the-family/.

Vandaag is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther (1483-1546) zijn beroemde 95 stellingen op de kerkdeur van de Slotkapel in Wittenberg gespijkerd zou hebben, waarmee de Reformatie begon. Minder bekend is, dat hij gehuwd was met de adellijke Katharina von Bora (1499-1522). Zij was al jong voorbestemd voor het kloosterleven, maar verliet het klooster heimelijk na 18 jaar en vluchtte naar Wittenberg, waar zij Luther ontmoette en hem huwde.

Samen kregen zij 6 kinderen en zij kan gezien worden als de stille kracht achter deze beroemde man. Na de dood van Luther moest zij moeilijke tijden doorstaan door oorlogen en de pest en kwam uiteindelijk op een ongelukkige wijze om het leven: op de weg waar zij 29 jaar eerder kwam aangereden naar Wittenberg, steigerden de paarden en bij haar poging deze vast te houden, viel zij in het ijskoude water en stierf aan de gevolgen hiervan.

In de vrouwelijke lijn leven er nog tal van nazaten van Katharina von Bora en zo is de tak Bevervoorde van de Nederlandse baronnen Bentinck in de vrouwelijke lijn nakomeling van Maarten Luther en Katharina von Bora.

Meer lezen over Katharina von Bora? Zie: www.luthersekerkleiden.nl/maarten-luther/belangrijke-personen/mevrouw-luther-katharina-von-bora/.