Huwelijk in het Huis Beieren: Ludwig v. Bayern & Sophie Alexandra Evekink (uit het Blauwe Boekje)

Afb. 1. Z.K.H. Ludwig Heinrich Prins v. Bayern trad afgelopen zaterdag in het huwelijk met de Nederlands-Canadese Sophie Alexandra Evekink. Screenshot uit: Doku & Reportage: Hochzeit im Hause Wittelsbach | ARD Mediathek

Op zaterdag 20 mei jl. werd in de Theatinerkirche in München door Kardinaal Reinhard Marx, Aartsbisschop van München en Freising, het kerkelijk huwelijk voltrokken tussen Ludwig Prins v. Bayern en de Nederlands-Canadese Sophie Alexandra Evekink.

Z.K.H. Ludwig Heinrich Prins v. Bayern (40) is de oudste zoon van Z.K.H. Luitpold Prins v. Bayern en echtgenote Beatrix Prinses v. Bayern née Wiegand. In de toekomst zal hij het Hoofd worden van het Huis Beieren, dat tot in 1918 Koning van Beieren was.

Sophie Alexandra (32) werd geboren in Singapore en is de dochter van Dorus Evekink, die als lecturer aan de Maastricht School of Management werkzaam is. Haar moeder is de Canadese Veronica Taylor. De familie Evekink is terug te vinden in het Blauwe Boekje van het Nederland’s Patriciaat. Stamvader Peter Evekinck was aan het begin van de 18e eeuw gemeensman en rentmeester van de stad Doetinchem. In latere generaties waren haar voorvaderen kooplieden. Haar grootvader Theodorus Evekink was makelaar in assurantiën en res. kapitein, terwijl haar overgrootvader mr. Theodorus Evekink kantonrechter in Deventer en president van de krijgsraad in Arnhem was.

Sophie Alexandra is onder meer werkzaam geweest voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken en voor de Verenigde Naties. Vanwege haar Nederlands-Canadese afkomst en haar huwelijk met het toekomstig Hoofd van het Huis Beieren werd er op haar sluier een tulp, een esdoornblad en een leeuw geborduurd. De sluier werd ontworpen door een Oekraïense ontwerper. De bruid droeg een familiediadeem met diamanten en saffieren (de kleuren van Beieren), dat toebehoord heeft aan de grootmoeder van Prins Ludwig: Prinses Irmingard v. Bayern, dochter van Prins Rupprecht, de laatste Kroonprins van Beieren.

Het huidige Hoofd van het Huis Beieren is Z.K.H. Hertog Franz v. Bayern. Deze organiseerde, vermoedelijk samen met zijn partner Dr. Thomas Greinwald, voor zijn opvolger in de verre toekomst de huwelijksreceptie op Schloss Nymphenburg.

Afb. 2. Mr. Derk Evekink (1803-1867), notaris in Vorden, en echtgenote Sara Helena Lely (1812-1869), die evenals haar echtgenoot uit een patriciaatsfamilie stamde. Zij was een tante van ir. Cornelis Lely, de bedenker van de Afsluitdijk, naar wie Lelystad vernoemd is. Mr. Derk Evekink is een broer van een rechtstreekse voorvader van Sophie Alexandra Evekink. Portretten door J. Schoemaker Doyer in de Collectie Musea Zutphen.