Huwelijk in het Huis Mecklenburg-Strelitz – een huwelijk met een Nederlands tintje

Afb. 1. Erfprins Alexander en Erfprinses Hande van Mecklenburg verlaten de kerk, terwijl een erewacht staat opgesteld. Foto met hartelijke dank en © aan Netty Leistra/www.nettyroyal.nl.

Gisteren, zaterdag 17 september, vond in Neustrelitz het kerkelijk huwelijk plaats van Erfprins Alexander en Erfprinses Hande van Mecklenburg, nadat al eerder op 4 juni jl. het burgerlijk huwelijk in de Grote Zaal van Slot Mirow was voltrokken. Uit binnen- en buitenland waren 130 gasten afgereisd naar Neustrelitz en daarnaast kreeg ook het grote publiek ruim de gelegenheid om aanwezig te zijn. Onder de aanwezige gasten waren Hertog Michael en Hertogin Olga van Mecklenburg, broer en zusje van de bruidegom. Ook de tantes van de bruidegom waren aanwezig: Hertogin Marie Katharina met echtgenoot Wolfgang von Wasielewski en Hertogin Irene met echtgenoot Constantin Harmsen. De tak Mecklenburg-Schwerin werd vertegenwoordigd door Donata Hertogin van Mecklenburg-Schwerin en echtgenoot Alexander von Solodkoff.

Erfprins Alexander had als getuige Zwentibald van Blokland, terwijl Erfprinses Hande als getuige Laura van Lankaren uitgekozen had. De rooms-katholieke dienst werd geleid door pastoor Bernhard Szymanski uit Neustrelitz en pastoor Sjaak de Boer uit Rotterdam.

Erfprins Alexander (1991) is de oudste zoon van Borwin Hertog van Mecklenburg, Chef de Famille van het Huis Mecklenburg-Strelitz, en Alice Hertogin van Mecklenburg née Wagner. Erfprins Alexander studeerde environmental management in Ierland. Na zijn afstuderen werkte hij eerst voor Coillte, het bosbouwbedrijf van de Republiek Ierland, maar sinds 2019 werkte hij in Neustrelitz voor een particulier bosbouwbedrijf in de Staat Mecklenburg-Vorpommern. In de afgelopen jaren verbleef hij al vaker Nederland en was hij hier bij verschillende gelegenheden te zien, waaronder het Tulpenbal. Zijn broer Michael Hertog van Mecklenburg zit in het organiserend comité hiervan. Tijdens het Tulpenbal in 2019 in het Kurhaus in Scheveningen leerden Erfprins Alexander en Hande Macit elkaar kennen en de vonk sloeg diezelfde avond over. Inmiddels wonen beiden in Rotterdam.

Afb. 2. De vonk tussen Erfprins Alexander en Hande Macit sloeg in 2019 over op het Tulpenbal in het Kurhaus in Scheveningen. Op deze foto zien we het paar rechts, op misschien wel de eerste foto waarop zij naast elkaar staan. Foto met hartelijke dank en © aan Hans Hampsink.

Erfprinses Hande (1992)  werd geboren in Tarsus in Turkije en is de enige dochter van de heer Suphi Macit en mevrouw Cemile Macit née Uçar. Zij studeerde aan het Tarsus Americain College, voor zij in 2010 naar Nederland verhuisde om International Business Administration te gaan studeren aan de Rotterdam School of Management Erasmus University. Zij studeerde in 2014 af en kreeg vervolgens de Nederlandse nationaliteit. Vier jaar later richtte zij, samen met haar broer, de Luwia Yoghurt company op. In 2019 werd zij genomineerd voor Rotterdamse Zakenvrouw 2019 in de categorie ‘Aanstormend talent’.

De naam Mecklenburg klinkt in Nederland zeker niet onbekend: de overgrootmoeder van Koning Willem-Alexander, Koningin Wilhelmina, was gehuwd met Hendrik Hertog van Mecklenburg, Vorst der Wenden, Schwerin en Ratzenburg, Graaf van Schwerin, heer van de landen Rostock en Stargard (1876-1934). De Groothertogdommen Mecklenburg-Schwerin en Mecklenburg-Strelitz werden tot in 1918 geregeerd door de familie Mecklenburg.

Afb. 3. De ouders van de bruidegom op de receptie na afloop: Borwin Hertog van Mecklenburg, Chef de Famille van het Huis Mecklenburg-Strelitz, en Alice Hertogin van Mecklenburg. Foto met hartelijke dank en © aan Netty Leistra/www.nettyroyal.nl.