Huwelijksfoto uit 1900: mr. Anne Gerard Wolter baron Bentinck (1874-1937) en Jacoba Ursula Philipse (1879-1971)

Bentinck-Philipse, fotoalbum
Afb. 1. Een pagina uit een familie-album op Nationaal Familie Archief
met het echtpaar Bentinck-Philipse
en hun bruidsmeisjes.

AiN kreeg onlangs scans toegestuurd van foto’s uit een familie-album dat in zijn geheel gedigitaliseerd is en op de webpagina van het Nationaal Familie Archief (www.100jaar.photo) is terug te vinden. Op deze webpagina kunt u al uw familiefoto’s en -documenten opslaan, waarbij deze hier 100 jaar digitaal bewaard worden, zodat zij voor toekomstige generaties bewaard blijven.

Op deze foto’s zijn ‘Wolly’ Bentinck en ‘Coba’ Philipse te zien. Hij stamde uit de bekende adellijke familie Bentinck en werd heer van Schoonheten, een havezate die sinds de 17e eeuw familiebezit was, en zij stamde uit een patriciaatsfamilie en was zeer vermogend – voor Schoonheten een zegen. Op hun huwelijksfoto worden zij geflankeerd door de bruidsmeisjes. Links staat Ina Waller (mogelijk Catharina Petronella Suzanna Waller 1878-1969), een vriendin van de bruid, die uit een patriciaatsfamilie stamde en rechts staat Anna Gerhardina barones Bentinck (1880-1951). Zij was een nichtje van de bruidegom, bleef ongehuwd en was zeer kunstgevoelig. Zo kreeg zij schilderles van Han van Meegeren, die bekendheid verwierf als meestervervalser van Vermeer.

Bentinck-Philipse, huwelijksfoto 1900
Afb. 2. ‘Wolly’ baron Bentinck en ‘Coba’ Philipse met hun twee bruidsmeisjes op hun huwelijksdag in 1900

Bentinck, WollyBentinck-Philipse, Coba
Afb. 3. ‘Wolly’ baron Bentinck en ‘Coba’ Philipse bij het huis Lindenheuvel in Haarlem

Wie de huwelijksfoto goed bekijkt (klik op de foto voor een vergroting), ziet dat de bruidegom speels twee blaadjes tussen zijn vingers omhoog houdt. Wat hiervoor de precieze verklaring was, is onbekend. Wel is bekend dat hij een goed gevoel voor humor had. Op de andere foto’s zijn ‘Wolly’ en ‘Coba’ te zien in Haarlem. Hier bewoonde de familie Philipse het huis Lindenheuvel.

In het boek ‘Anna baronesse Bentinck, 1902-1989. Een vrouw van stand’, dat in 2003 verscheen, heeft de auteur Ursula den Tex ook verhalen over deze grootouders van haar opgetekend. De foto’s zijn met hartelijke dank aan het Nationaal Familie Archief (www.100jaar.photo) en de informatie is mede met hartelijke dank aan het Archivariaat Bentinck-Schoonheten (www.bentinckarchief.nl).