Ithakaprijs 2016 van sKBL: twee winnaars!

Afb. De twee winnende boeken met in het midden v.l.n.r. Henk Boers, Kees van der Leer, Martin ten Broek en René Dessing, directeur sKBL.
Afb. De twee winnende boeken met in het midden v.l.n.r. de schrijvers Henk Boers, Kees van der Leer en Martin ten Broeke en geheel rechts René Dessing, directeur sKBL.

De stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) heeft dankzij de genereuze bijdrage van oud-staatssecretaris Volksgezondheid mr. Els Veder-Smit de Ithakaprijs kunnen instellen. Deze is bedoeld voor verbindend onderzoek naar Nederlandse kastelen en buitenplaatsen. Vanmiddag werd op buitenplaats De Vanenburg in Putten bekend gemaakt dat er dit jaar twee winnaars zijn: Kees van der Leer en Henk Boers voor het boek ‘Huygens’ Hofwijck. De buitenplaats van Constantijn en Christiaanen Martin van den Broeke voor ‘Het Pryeel van Zeeland. Buitenplaatsen op Walcheren 1600-1820.

Juryvoorzitter Paul Schnabel zei dit jaar zeer blij te zijn met de inzendingen voor de Ithakaprijs. Hij vertelde dat over een breed gebied grondig onderzoek is gedaan waardoor onze kennis van dit cultuurgroene erfgoed aanzienlijk vergroot is. Hij zei verder: “Voor de toekenning van de Ithakaprijs kijken we niet alleen naar de wetenschappelijke kwaliteit van het werk, maar ook naar de mate waarin er een relatie wordt gelegd met het publiek en de samenleving. Ieder van deze publicaties is een oproep om zuinig te zijn op wat er nog is. Er is al te veel verdwenen. Wat er nog is, heeft toekomst, blijft bewaard en blijft levend als de waarde ervan wordt gezien en beleefd door de samenleving. De auteurs van de boeken voor de Ithakaprijs leveren een belangrijke bijdrage aan de versterking en de verdieping van dat besef”.

Omdat dit jaar het stipendium niet werd uitgereikt, besloot de jury de Ithakaprijs van € 5000,- twee maal uit te reiken. Eén keer voor wat de jury het mooiste boek en meest fascinerende verhaal vond en één keer voor wat zij als wetenschappelijk de meest diepgaande en gedegen studie beschouwde.

Link naar de website van sKB, met het grootste digitaal portaal van Nederland met informatie over kastelen, buitenplaatsen en landgoederen: www.skbl.nl, of word volger op facebook: www.facebook.com/skblnederland.