Jaap Ploos van Amstel: 90 jaar

Afb. 1. Jaap Ploos van Amstel (links) wordt door beeldhouwer Frank Letterie
Afb. 1. Beeldend Kunstenaar Jaap Ploos van Amstel (links) werd bij de opening van zijn tentoonstelling door beeldhouwer Frank Letterie met een bronzen verjaardagspenning verrast. Foto met dank aan www.ploosvanamstel.com.

De schilder, aquarellist en tekenaar jonkheer Jaap Ploos van Amstel wordt op 3 november aanstaande 90 jaar en is al vanaf zijn twintigste actief als beeldend kunstenaar. Ter gelegenheid van zijn verjaardag zijn er over zijn werk drie tentoonstellingen in Haarlem en ’s-Gravenhage te zien en ook verschijnt binnenkort het boek ‘Ploos van Amstel – naast de avant-garde’. Over zijn werk zegt hij op zijn website onder meer: “… het gaat mij om de uiterlijke verschijningsvorm. De eerste de beste fietsbel is voor mij al een wonder der schepping. De utiliteit wordt daarbij niet betracht. Uit diezelfde gesteldheid ontstaat ook mijn bewondering voor wat oud, doorleefd, roestig is. Niet vanuit ethische geroerdheid, maar zuiver om de verschijningsvorm, het esthetische.”

Afb. 2. De bronzen verjaardagspenning voor Jaap Ploos van Amstel door Frank Letterie. Foto met dank aan www.ploosvanamstel.com.
Afb. 2. De bronzen verjaardagspenning voor Jaap Ploos van Amstel door Frank Letterie. Foto met dank aan www.ploosvanamstel.com.

Bij de opening van de eerste tentoonstelling werd Jaap Ploos van Amstel verrast met een verjaardagspenning door de beeldhouwer Frank Letterie, waarmee hij goed bevriend is. Deze bronzen penning wordt in een beperkte oplage gemaakt en wordt geleverd met een genummerd certificaat dat door Letterie en Ploos van Amstel gesigneerd zal worden (meer informatie hierover, zie www.ploosvanamstel.com/penning/).

Afb. 3. Mycene, door de poort. Tekening, gemengde techniek, 2012. Foto met dank aan Coloron, Haarlem.
Afb. 3. Mycene, door de poort. Tekening, gemengde techniek, 2012. Foto met dank aan Coloron, Haarlem.

De drie verschillende tentoonstellingen hebben steeds een ander onderdeel van zijn kunstenaarschap tot onderwerp. Bij de eerste tentoonstelling t/m 13 november bij Kunstzaal Van Heijningen staan zijn aquarellen centraal en vervolgens zullen zijn tekeningen bij Kunstcentrum Haarlem vanaf 29 oktober t/m 26 november alle aandacht krijgen. Op de laatste tentoonstelling van 11 november t/m 17 december bij Kunsthandel Kruis-weg 63 zullen 68 olieverfschilderijen van zijn hand te zien zijn.

Meer weten over het werk van Jaap Ploos van Amstel? Kijk dan op www.ploosvanamstel.com, waar ook meer informatie is terug te vinden over de drie genoemde tentoonstellingen.