Jonkheer Jan Six ontdekt schilderij van Rembrandt

Afb. Jonkheer drs. Jan Six XI, wiens voorvader, Jan Six I, geschilderd werd door Rembrandt.

Kunsthandelaar en kunsthistoricus jonkheer Jan Six heeft een onbekend schilderij van Rembrandt ontdekt. Het ‘Portret van een jonge man’ wordt vanavond live onthuld bij het televisieprogramma Pauw. Gelijktijdig zal het boek dat Six erbij schreef, ‘Rembrandts Portret van een jonge man’, worden gepresenteerd. Eerder vandaag gaf Six een exclusief interview aan NRC Handelsblad over zijn ontdekking en werd deze voorpaginanieuws (zie: www.nrc.nl/nieuws/2018/05/15/onbekende-rembrandt-ontdekt-a1602960). Woensdag komt Jan Six op de voorkant van Elsevier Weekblad.

Jan Six groeide op in het familiehuis aan de Amstel, waar de vermaarde kunstverzameling van de familie Six is ondergebracht. Aan de muur hangt hier als topstuk het portret van voorvader Jan Six door Rembrandt – het enige portret door Rembrandt dat nog in het bezit is van nakomelingen met dezelfde familienaam. Hij is altijd door Rembrandt gefascineerd geweest en deze vondst is dan ook een bekroning van zijn jarenlange onderzoek.

Afb. 2. Het boek over de speurtocht door jonkheer Jan Six, naar de identiteit van de schilder van het portret.

Met steun van een investeerder kocht hij dit portret op een veiling in Londen, waar het verkocht werd als ‘een schilder uit de omgeving van Rembrandt’ voor 137.000 pond. Het werd aangeboden door een Engelse adellijke familie. Deze had het gedurende zes generaties in hun bezit. Het schilderij zal door Jan Six te koop worden aangeboden, maar voor hoeveel wil hij niet zeggen. Wel zegt hij hierover tevreden lachend: “Ik heb een hele goede slag geslagen.”

Toen hij het ‘Portret van een jonge man’ in een veilingcatalogus van Christie’s zag, wist hij meteen dat het niet een ‘werk uit de omgeving van Rembrandt’ was, maar dat de meester het zélf had geschilderd. De laatste keer dat een totaal onbekende Rembrandt werd ontdekt, was in 1974 (De doop van de eunuch).

Het boek over zijn speurtocht verschijnt gelijktijdig in het Nederlands en Engels. Vanaf morgen (16 mei) is het schilderij een maand lang te zien in de Hermitage Amsterdam.

Jonkheer Jan Six (1978) studeerde kunstgeschiedenis en werkte bij veilinghuis Sotheby’s in Londen en Amsterdam, als hoofd van de afdeling Oude Meesters. Sinds 2008 is hij kunsthandelaar en heeft hij zijn eigen galerie, gespecialiseerd in schilderijen en tekeningen van Hollandse en Vlaamse Oude Meesters.