Kamerheren en hofdames: adel & patriciaat

 

Gisteren werd het Jaaroverzicht van het Koninklijk Huis 2015 gepubliceerd met daarin o.a. een groepsfoto met daarop alle kamerheren. Een vaak herhaalde opmerking is dat adel aan het Hof zou zijn verdwenen – een niet-onderbouwde en verkeerde aanname. Voor zowel de hofdames en kamerheren van destijds Koningin Beatrix als nu Koning Willem-Alexander geldt voor velen dat zij of direct dan wel indirect aan adel geparenteerd zijn. Voor de veertien kamerheren geldt dat er vier in het rode boekje staan, terwijl er daarnaast twee via hun moeder aan adel verwant zijn. Bij de hofdames behoren er twee door geboorte en/of door huwelijk tot een adellijke familie, terwijl de twee anderen er nauw verwant mee zijn. Kamerheren ‘adviseren, begeleiden en vertegenwoordigen’ Z.M. de Koning in hun ambtsgebied en zijn, zoals een kamerheer honorair eens tegen AiN zei, er verantwoordelijk voor ‘to make the party’.

Zittend op de groepsfoto in het jaarverslag van links naar rechts:

1. Ing. B. Fokkens (Bart), kamerheer in Flevoland
2. Dr. J.J. Schrijen (Jan), kamerheer in Limburg
3. Drs. Coenraat Otto Alexander baron Schimmelpenninck van der Oije (Coen), oud-kamerheer in Rotterdam, nu kamerheer honorair
4. Z.M. de Koning
5. Jonkheer mr. Theodoor Steven Röell (Theo), kamerheer in Noord-Holland
6. E.W. Veen (Ernst), kamerheer van Amsterdam (zijn moeder is een jonkvrouwe Quarles van Ufford)

Staande van links naar rechts:

1. Jonkheer ir. Jan Jacob de Graeff (Jan Jaap), kamerheer in Zuid-Holland
2. Drs. P.L.A. Rüpp (Paul), kamerheer in Noord-Brabant
3. G.J. Douma (Geert Jan), kamerheer in Friesland
4. Mr. E. ten Cate (Egbert), kamerheer in Overijssel (Ten Cate is een patriciaatsfamilie, zijn echtgenote stamt uit de patriciaatsfamilie Van Heek)
5. J.J. Wolters (Jaap), kamerheer in Groningen
6. Jonkheer ir. Roelof Jozef de Wijkerslooth de Weerdesteyn, heer van Weerdesteyn (Roelof), kamerheer in Gelderland
7. Mr. M.C. Boom (Mas), kamerheer in Drenthe
8. Mr. J.J.P.M. Asselbergs (Jack), kamerheer in Zeeland
9. Mr. J.J.J. van Lanschot (Joost), kamerheer in Utrecht (Van Lanschot is een patriciaatsfamilie, zijn moeder is een barones Van Voorst tot Voorst)

Op de groepsfoto van H.M. de Koningin met de hofdames in dit jaarverslag staan van links naar rechts:

1. Drs. Maria Louise Alexandra barones van Zuylen van Nijevelt née jonkvrouwe den Beer Poortugael (Bibi), grootmeesteres
2. Anna Magdalena Crince le Roy née van Munster van Heuven (Annemijn), hofdame (Van Munster van Heuven is een patriciaatsfamilie, haar overgrootmoeder is een jonkvrouwe Strick van Linschoten en haar stiefgrootmoeder een jonkvrouwe Six)
3. H.M. Koningin Máxima
4. Drs. Ottoline Antoinette Gaarlandt née van Voorst van Beest (Lieke), hofdame (Van Voorst van Beest is een patriciaatsfamilie, haar moeder is een jonkvrouwe Van Heurn)
5. Drs. Josephine Maria van Karnebeek née Thijssen (Pien), hofdame (gehuwd met een jonkheer Van Karnebeek)

Link naar het jaarverslag met daarin de afgebeelde foto’s: http://www.koninklijkhuis.nl/documenten/publicaties/2016/03/01/jaaroverzicht-2015