Kasteel Amerongen: unieke Indiase beddensprei

Afb. 1. De unieke beddensprei op kasteel Amerongen. Materiaal: zijde en katoen , datering:1740-1750 , herkomst: India afmeting: 335 x 280 cm. Foto met hartelijke dank aan kasteel Amerongen.

Op kasteel Amerongen is nu een unieke Indiase beddensprei te zien. Deze zomers gekleurde sprei was altijd al onderdeel van de collectie, maar vanwege de enorme afmetingen lastig tentoon te stellen. Dankzij Vereniging Rembrandt en Turing Foundation is dit nu wel mogelijk gemaakt in het kader van ‘De kracht van onze Nederlandse Collecties.’

Dit bijzondere doek uit circa 1740 wordt ook wel een palempore genoemd, Perzisch voor beddensprei. Het in India gemaakte katoenen doek is met zijde geborduurd. Centraal staat een bloeiende boom met bloemen en bladeren, omringd door fluitende vogels en zoemende insecten. ”Een van de mooiste en vrolijkste stukken uit de collectie is nu eindelijk te zien. Ik zou hier elke dag wel wakker onder willen worden”, aldus conservator Lodewijk Gerretsen.

Mix van culturen
In India werden de Europese motieven en stijlkenmerken gecombineerd met Oosterse. Het motief van de bloeiende boom op de sprei is bijvoorbeeld afkomstig uit de Perzische cultuur. De verschillende grote bloemen zijn in een oosterse stijl geweven, maar de vormen van de bladeren zijn weer overgenomen van Engels borduurwerk en Vlaamse wandtapijten. Vermoedelijk hebben ook Europese prenten als voorbeeld gediend voor de vier vazen met boeketten die in de hoeken zijn afgebeeld. Deze uitwisseling van oosterse en westerse elementen leidde zo tot een verrassende mix van culturen.

Textielengelen
De huidige stoffering van het interieur van kasteel Amerongen wordt nog steeds met veel zorg bewaard. Sinds 1979 ontfermt een groep vrijwilligers onder leiding van een textielrestaurator zich over deze kwetsbare stoffen. Omdat deze werkgroep met engelengeduld het historische textiel in stand houden worden zij de Engelen genoemd. De presentatie van deze Indiase sprei, een van de topstukken van de textielcollectie, is dan ook een Ode aan de Engelen.

Wilt u de Ode aan de Engelen komen bewonderen? Dat kan. Vanwege de zomervakantie is het aan te raden om entreekaarten te reserveren via de website http://www.kasteelamerongen.nl.

Afb. 2. Kasteel Amerongen: unieke Europese adellijke wooncultuur in een eeuwenoud huis.