Kasteel De Haar: tentoonstelling ‘Bon voyage! Groeten uit de Golden Age of travel’

Afb. Grandeur uit een vervlogen verleden: reizen op stand door de kasteelbewoners van De Haar.

Op de tentoonstelling ‘Bon voyage’ word je meegenomen in het reisverleden van Etienne baron van Zuylen van Nyevelt en echtgenote Hélène barones de Rothschild. Reizen was in hun tijd een absolute luxe en meerdere malen per jaar nam het echtpaar de trein of ging per auto op stedenbezoek, of bracht zij een bezoek aan een kuuroord.

Bijzonder op deze expositie is een zevental 19e en 20ste-eeuwse reisnecessaires. Deze reisnecessaires zijn kostbare en verfijnde ‘reiskistjes’ (later door de Engelsen travel cases genoemd). Deze doen denken aan een combinatie van luxe beautycase en picknickmand. Ze zijn in bruikleen van het Rijksmuseum uit de collectie van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap. Dankzij de vele foto’s van de reizen en de bewaard gebleven brieven, komen met behulp van anekdotes en gekke verhalen de ervarigen met nieuwe culturen van de kasteelbewoners tot leven.

‘Bon Voyage’ is t/m september op kasteel De Haar te zien. Meer weten over deze tentoonstelling en de bezoekmogelijkheden aan het kasteel? Kijk dan op https://www.kasteeldehaar.nl/bon-voyage-groeten-uit-the-golden-age-of-travel/