Zomertip: kasteel Loenersloot, het best bewaarde geheim van Utrecht

Afb. 1. Kasteel Loenersloot met de imponerende donjon.
Afb. 1. Kasteel Loenersloot met de imponerende donjon.

Ingeklemd tussen de A2, het Amsterdam-Rijnkanaal en de drukke N201 ligt verscholen in een oase van groen het kasteel Loenersloot aan de Angstel. Hier heeft de tijd stil gestaan en wie het bezoekt, krijgt binnen het verhaal te horen van Magdalena Ferdinanda Maria barones van Nagell née jonkvrouwe Martini Buijs (1909-1997), een kleurrijke, krachtige dame, die met groot doorzettingsvermogen kasteel Loenersloot wist te bewaren en het onderbracht in een stichting, zodat wij als bezoekers nu ons even terug in de tijd kunnen wanen.

Tijdens de uitgebreide rondleiding worden vele anekdotes verteld over deze laatste kasteelvrouwe, waarbij het aan de bezoekers wordt overgelaten wat waar is of legendevorming, want was het wérkelijk waar dat zij in de winter op het ijs zand liet strooien om schaatsen op de grachten te voorkomen? En hingen de geweren er écht in de hal om op ongewenste bezoekers te kunnen schieten?

Afb. 2. Bijzondere behangselschilderingen in de salon.
Afb. 2. Bijzondere behangselschilderingen in de salon.

In het kasteel gaat de rondleiding door sober ingerichte salons met bijzondere behangselschilderingen en fraai gestucte plafonds. In de keuken, de favoriete plek van de barones, staat nog steeds haar oude tuinstoel met kussen, waarop zij altijd zat en zicht had op de oprijlaan. De zolder imponeert door de grootte en maakt nieuwsgierig door de oude spullen die er staan. Voor wie het aandurft om de smalle trap in de donjon te beklimmen, heeft bovenop de toren een uniek, kilometers ver uitzicht over de wijde omgeving.

Kasteel Loenersloot is een aanrader om te bezoeken, maar let op: reserveren is noodzakelijk!

Rondleidingen zijn alleen mogelijk via reservering en deze gaan via de website: https://www.utrechtslandschap.nl/activiteiten/detailpagina/2102/rondleiding-in-kasteel-loenersloot/2018-07-06#.Wz0GN_ZuKas