Kasteel Twickel: zoekt tuinbaas & heeft nieuwe voorzitter College van Regenten

Afb. 1. Zicht vanuit de rotstuin op kasteel Twickel.

Kasteel Twickel is in zijn bestaan nooit verkocht en werd door de laatste eigenaresse Marie Amelia barones van Heeckeren van Wassenaar née Gravin van Aldenburg Bentinck (1879-1975) ondergebracht in een stichting, die niet alleen het kasteel, maar ook het uitgebreide grondbezit voorbeeldig beheert.

Twickel is nu op zoek naar een nieuwe tuinbaas (reageren kan tot 1 maart 2021), die zich onder meer moet gaan bezighouden met de revitalisatie van de rotstuin. Deze werd vanaf de jaren dertig aangelegd door barones Van Heeckeren, waarbij zij zich liet inspireren door de ideeën van de tuinarchitecte Getrude Jekyll in Engeland. Deze tuin met zijn slingerende borders met rotsplanten, voorjaarsbollen en één en tweejarigen in de zomer, biedt vele fraaie doorkijkjes en is gelegen achter de oranjerie. Voor meer informatie over deze functie zie: https://twickel.nl/home/stichting-twickel/werken-bij/

Afb. 2. De rotstuin is gelegen achter de oranjerie, waarvan de achterzijde hier op de achtergrond te zien is. De spits van van de grote kasteeltoren steekt hier fier bovenuit.

Nieuwe voorzitter stichting
Het College van Regenten van Twickel heeft onlangs een nieuwe voorzitter gekregen: mr. D.C. (Diederik) baron van Wassenaer. De andere regenten zijn: jonkheer ir. J.J. (Jan Jaap) de Graeff, jonkheer M.A. (Mark) van Weede, mr. E.Y. (Elisabeth) Beelaerts van Blokland-van Schaijk en mw. S. (Susan) Lammers.

Lees hier het interview met Diederik van Wassenaer in het Twickelblad: https://twickel.nl/wp-content/uploads/2020/12/20191260-Twickelblad-2020-november_v2_-10-11.pdf

Afb. 3. Tussen de golvende borders strekt zich het fluweelzachte grastapijt uit en iedere zachte stap hierop biedt nieuwe doorkijkjes.