Kerst op kastelen (7): kasteel Amerongen

amerongenKasteel Amerongen is vanaf vandaag t/m 30 december te bezichtigen in kerstsfeer met als thema ‘Kerst met Allure’. Door de internationale contacten van de bewoners in het verleden, zijn kerstinvloeden uit Duitsland, Denemarken en Engeland op het kasteel terug te zien.

In 1557 werd het adellijke geslacht Van Reede eigenaar van Amerongen en zij herbouwde het na de verwoesting in 1673 door de Franse troepen in de grootse stijl waarin we het nu nog kunnen bewonderen. Hun erfopvolgers, de graven Van Aldenburg Bentinck, bezaten het tot in 1977, maar wanneer je er nu rondloopt, is het nog steeds zoals het was: een bewoond, eeuwenoud familiehuis met een adellijk allure van Europees niveau. Een huis dat zelfs een rol in de Europese geschiedenis speelde toen de Duitse Keizer in 1918 hier een gastvrij toevluchtsoord vond. Hoogtepunt is de bovengalerij, waarin een voor Nederland unieke vooroudergalerij te zien is met de opeenvolgende heren van Amerongen met hun echtgenotes; adellijke representatie en geschilderde afstammingstrots in optima forma.

Amerongen is voor Kerst geheel in sfeer gebracht en u kunt vandaag vrij door het gehele kasteel lopen en genieten van sfeervolle live muziek op klavecimbel en een kooroptreden.

Link naar meer informatie: www.kasteelamerongen.nl/actueel/agenda/kerst-met-allure/.